Vocea îți poate comunica informații despre sănătatea omului

Vocea umană

Vocea umană

Atunci când vorbim la telefon cu un străin, ne facem simultan o imagine despre felul în care arată, dar cât de exacte sunt astfel de judecăți? La această întrebare au decis să afle răspunsul experții printr-un simplu experiment.

La acest experiment au fost implicați 47 de participanți. Voluntarilor li s-au prezentat 18 fotografii cu persoane necunoscute și le-au dat să asculte 18 înregistrări de voci diferite. Apoi, participanții au fost puși să determine starea de sănătate a acestor persoane, vârsta lor, înălțimea, greutatea și gradul de masculinitate sau feminitate. Voluntarilor nu li s-au spus că vocile ascultate le aparțin persoanelor din fotografiile prezentate.

Fiecare dintre caracteristicile participanților a fost evaluată pe o scală de la 0 la 7. Cercetătorii au comparat apoi scorurile. Pentru 100% coincidență puneau unu, iar pentru lipsă totală de coincidență a caracteristicilor – zero. În rezultat, fețele mai feminine le-au fost atribuite voci mai feminine. O relație similară a fost observată între chipurile mai masculine și voci mai masculine. Coincidența a fost 0,94. De asemenea, participanții determinau cu exactitate vârsta (0,84) și sănătatea (0,77).

Evaluarea medie a caracteristicilor după voci și fotografii se diferenția doar de 1 punct, iar vârsta – de 4 ani. Al doilea experiment a arătat, că voluntarii au ghicit cu o precizie de 60% cărora dintre oamenii din fotografii le aparținea vocea. Cercetatorii cred că descoperirea lor va fi de folos poliției. De exemplu, un om a devenit martorul unei crime și nu a văzut vinovatul, dar i-a auzit vocea. În acest caz, el va putea descrie cu precizie persoana.

Oamenii de știință susțin că relația dintre voce și aspectul persoanei poate fi explicată din punct de vedere a evoluției. Capacitatea de a compara vocea cu aspectul persoanei ne permite, la momentul potrivit să acordăm atenție la oamenii potriviți. Experții au adăugat: aspectul și vocea persoanei ne permite să evaluăm rapid și să avem o anumită atitudine față de ea.

 Ana IACUB

Leave a Reply

Your email address will not be published.