Viziunile studenților asupra învățămîntului românesc

Conferință învățămînt

Conferință învățămînt

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a susținut astăzi, 8 aprilie 2016 dezbaterea „Bologna în Universități”. Această dezbatere s-a realizat cu scopul colectării viziunii studenților asupra învățămîntului românesc. Evenimentul a avut loc în Aula Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și a fost susținut de reprezentanți ai ANOSR împreună cu Liga Studenților Economiști din Iași (LSE).

Deschiderea a fost realizată de Vlad Dan Chercheș, președintele ANOSR.

„Evenimentul este înscris în calendarul de activități organizate sub egida Dezbaterii Naționale pentru Educație și Cercetare – „România Educată” derulată de Administrația Prezidențială. Dezbaterea de astăzi va fi una cît mai deschisă, unde oricine poate contribui și își poate spune părerea, vrem să corectăm viziunea studenților asupra unor teme de interes”, a declarat Vlad Dan Chercheș.

În continuarea dezbaterii, Marius Deaconu vicepreședinte educațional ANOSR, a susținut o prezentare structurată în patru părți. Prima parte a fost reprezentată de cîteva elemente introductive despre proicetul Bologna în Universități, iar apoi a definit conceptul de calitate.

„Pentru acest concept nu există o definiție general acceptată. Acesta se referă la toate politicile, procesele și acțiunile de evaluare dintr-un sistem de învățămînt superior și nu numai.”

Marius Deaconu definește cultura calității ca fiind „ceea ce facem atunci cînd nimeni nu se uită la noi”. Acesta a făcut și o scurta comparație între învățămîntul superior din celelalte țări europene și țara noastră, după care a vorbit despre creșterea numărului de universități din învățămîntul românesc din 89′ și pînă în prezent, acesta crescînd considerabil.  

Spre final, s-au adresat un set de cinci întrebări despre organizarea învățămîntului românesc unde participanții au putut răspunde liber. Prima întrebare a fost ce reprezintă pentru studenți calitatea în învățămînt, unde tinerii au dat diverse răspunsuri în care și-au exprimat și nemulțumirile cu privire la această temă. Întrebările s-au axat în principal pe teme precum dezvoltarea unei culturi a calității în instituțiile de învățămînt superior, mecanismele interne și externe de evaluare și asigurare a calității etc.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 16 ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cît și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

Elena MORMECI

Leave a Reply

Your email address will not be published.