Vasile Astărăstoae și-a dat demisia din funcția de rector al UMF

Conferință Astărăstoae

Conferință Astărăstoae

Începând de astăzi, Vasile Astărăstoae nu mai este rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. Acesta și-a dat demisia din funcția de rector, deoarece a fost ales cu 79,5% din voturi în Senatul Universității, iar rămânerea în ambele funcții ar fi reprezentat un conflict de interese.

„Nu îmi pare rău că nu mai sunt rector. Mă uit în urmă și văd că am realizat ceva pentru această Universitate. Am făcut un centru de Medicină Legală cum nu mai este altul în România. Ies din această luptă un învingător, nu un învins. Știm că pentru orice construcție este necesar și un sacrificiu. Mi-am asumat acest risc, iar acum sunt considerat un penal. O să ne judecăm din nou cu ANI și cred că avem 50% șanse să câștigăm, pentru că așa este viața.”, a declarat Astărăstoae.

În luna mai, la Universitatea de Medicină și Farmacie va începe campania electorală pentru desemnarea unui nou rector.

„Am observat că de fiecare dată când îmi arăt simpatia pentru cineva, apar în dosarul de la ANI sau de la DNA, așa că, de data aceasta, va fi surpriză, nu voi anunța pe cine voi susține în campania electorală. Cred că mă bucur de suficientă simpatie în această Universitate, astfel încât, cel pe care îl voi susține să poată câștiga. Dar alegerile sunt libere, se poate întâmpla orice.”, a spus acesta în legătură cu alegerile care vor avea loc pentru ocuparea postului de rector.

Vasile Astărăstoae a făcut precizări și în legătură cu studenții acuzați de dare de mită în încercarea de a promova examenele.

„Doar studenții care au încercat să treacă prin fraudă, iar apoi s-au dus la DNA vor trece pe la Comisia de Etică, aceasta urmând să propună Senatului ce măsuri să se ia. Trebuie să existe un echilibru. Au încercat să fraudeze, iar apoi au vrut să se spele pe mâini.”, a mai precizat Astărăstoae.

Interimatul va fi asigurat de către Dragoș Pieptu, prorector al Universității din anul 2008.

Andrei-Cristian

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.