Unirea cea Mică este sărbătorită de elevii din Iași

Mica Unire

Mica Unire

Consiliul Județean al Elevilor Iași (CJE), în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean(ISJ), a organizat vineri, 23 ianuarie, cea de-a VI-a ediţie a proiectului “Act şi spirit din vremea Unirii”, în scopul sărbătoririi a 156 de ani de la înfăptuirea momentului istoric din 24 ianuarie 1859.

Elevii ieșeni au recreeat atmosfera secolului al XIX-lea, în centrul istoric al Iaşiului, unde a avut loc Parada  Costumelor de Epocă pe traseul Primăria Iaşi – Esplanada Ştefan cel Mare – Piaţa Unirii – Muzeului Memorial “Mihail Kogălniceanu”. Membrii Consiliului Județean al Elevilor, costumaţi adecvat, prin contribuţia Teatrului Naţional „V. Alecsandri” Iaşi, au fost însoțiți de fanfara Colegiului de Artă „O. Băncilă”.

ISJ sprijină continuitatea proiectului, oferind elevilor consilierea necesară coordonării, organizării și implicării elevilor din toate liceele și colegiile Iașului,  și chiar a județului (au participat elevi și din Pașcani, Miroslava), la activități și sprijinindu-le inițiativele. Îi învățăm să lucreze în echipă, să scrie un proiect, să comunice, să fie responsabili, organizați și să ducă la finalizare sarcinile asumate..”, a declarat prof. Alla Apopei, inspector pentru activități extrașcolare în cadrul ISJ Iași.

„Prin acest proiect de tradiţie, organizat de fiecare generaţie a Consiliului Judeţean al Elevilor Iaşi timp de 6 ani,  dorim ca prin activităţi non-formale să stimulăm dezvoltarea spiritului civic și a inițiativei comunitare în rândul elevilor ieşeni, să înţelegem atât noi, cât şi elevii din ţară, importanţa evenimentului înfăptuit la Iaşi şi a rolului personalităților din acea epocă.”– a spus președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, Florina Pantelimonescu, într-un comunicat de presă.

În cadrul aceluiași program a mai avut loc o întâlnire la Primăria Municipiului Iaşi a delegațiilor de elevi din 12 județe ale României, ambasadori ai Micii Uniri în oraşul nostru, cu reprezentanți ai autorităților locale, și o dezbatere pe teme istorice, sub genericul „Mica Unire: de la proiect la înfăptuire”, prin metoda non-formală a cafenelei publice, cu sprijinul profesorilor de istorie și a invitaților de la Universitatea „Al. I. Cuza” Iași.

Acestă activitate nu este singura desfășurată de CJE în colaborare cu Inspectoratul Școlar, elevii fiind sprijiniți în diverse activități de către acesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.