UE vrea să privatizeze învățământul superior

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza"

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”

Uniunea Europeană are în proiect privatizarea învățământului superior, studenții fiind obligați să-și plătească  studiile indiferent dacă sunt la taxă sau la buget. Elevii care vor lua bacalaureatul și se vor  înscrie la facultate o vor putea face doar contra cost.

Această  pornire a stârnit controverse printre reprezentanții Universităților ieșene, singura care a fost de acord cu această schimbare fiind Universitatea de Medicină și Farmacie. Sindicaliștii susțin că se dorește „tranformarea învățământului într-o marfă” și că învățământul superior se apropie de o nouă criză după cea a scăderii numărului de studenți înscriși la facultățile de stat.

„În urmă cu o lună am fost la Viena, la o dezbatere la care au participat reprezentanți din toate ţările din Uniunea Europeană şi concluzia a fost că se doreşte o privatizare masivă a universităţilor de stat şi doar în cazuri rare să mai fie acordate burse de la stat. Mai degrabă vor un sistem de sprijinire a tinerilor prin credite. Intenţia ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană este ca, odată învăţământul privatizat, să se facă un clasament al tuturor universităţilor din Europa şi, în acest fel, atractivitatea universităţilor valoroase ale Europei să crească”, a declarat prof. dr. ing. Anton Hadăr, preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”, pentru ziarul Ring.

Aceste presiuni făcute de UE nu au fost acceptate de nici un oficial de la  Ministerul Educației din România, majoritatea studenților buni înscriindu-se la Universitățile de stat, considerând că cele private nu sunt la același nivel.

Elena Mormeci

elena.mormeci@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.