Taxă pe zahăr pentru reducerea obezității

Pravin Gordhan, ministrul Finanțelor din Africa de Sud, a anunțat săptămâna trecută că va introduce de la 1 aprilie, anul acesta, o taxă de 20% pentru zahărul din sucurile carbogazoase cu scopul de a reduce nivelul de obezitate a populației țării. Strategia adoptată există deja în alte țări precum Ungaria, Mexic sau Franța, însă Africa de Sud ar urma să fie prima țară de pe continentul african care ia această măsură.

Tolullah Oni, de la Universitatea din Cape Town, spune că în medie, un sud-african bea 254 de sticle de Coca-Cola pe an (2010), dat fiind că media pe glob este de 89. Taxa pe zahăr face parte dintr-o serie de măsuri ce urmează a fi luate de către guvernul Africii de Sud pentru prevenirea și reducerea, în următorii ani, a unor boli cronice, precum diabetul și obezitatea (printre ale căror factori principali se numără și zahărul). Alături de alte state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății, Africa de Sud și-a luat angajamentul de a reduce mortalitatea cauzată de boli cronice cu măcar 25% până în 2025 și cu 30% până în 2030.

În 2016, în articolul Can a sugar tax stop obesity ? CNN prezenta, printr-o serie de imagini sugestive, cantitatea de zahăr care se află în băuturi echivalată cu  ciocolată, biscuiți sau alte produse cu un conținut mare de zahăr. În același articol, CNN preciza că la nivel mondial peste 600 de milioane de adulți erau obezi în 2014 și peste 42 de milioane de copii sub cinci ani erau considerați supraponderali în 2013. Se preconizează că, dacă situația nu se va schimba până în 2025, numărul copiilor supraponderali va ajunge la 70 de milioane, iar unul din cinci adulți va fi obez. De aceea, în unele state s-au implementat tot felul de măsuri.

Asemănătoare taxei pe zahăr a fost, în 2013, taxa pe grăsimi, introdusă pentru prima dată de către Danemarca în 2011. Danemarca majorase taxele pentru toate produsele alimentare cu mai mult de 2.3% grăsime. Taxa a fost însă eliminată în anul următor, deoarece populația reacționase la această măsură prin cumpărarea produselor din Germania.

În România, taxa pe zahăr a fost propusă în 2011, însă nu și adoptată. Totuși, rata obezității este de 21,3%, conform studiului ORO (Obezitatea în România) al Asociației Române pentru Studiul Obezității.

                                                                                                        Mara MAȚCU

Leave a Reply

Your email address will not be published.