Studentul mecanic uimește cu invențiile sale

student

Adrian Vlas, proiectantul unei mașini create special pentru persoane cu dizabilități.

Un tânăr din Republica Moldova creează primul automobil  pentru persoanele cu dizabilități.

Adrian Vlas este student la Facultatea de Mecanică a Universității Tehnice ,,Gh. Asachi” din Iași (TUIAȘI). Pasionat de mașini, tânărul este cel care a pus bazele proiectului ,,AVAI Movement”, început în luna martie, 2016. Proiectul se desfășoară într-un atelier ce poartă același nume ca proiectul.

,,AVAI Movement” reprezintă proiectul unei mașini create special pentru persoane cu dizabilități. Baza proiectului a început prin crearea unei platforme de crowdfunding, de unde Adrian Vlas a reușit să câștige 7000 de dolari. Cu această sumă, studentul inventiv a reușit în luna martie să realizeze proiectul mașinii, urmând ca în luna iunie să înceapă lucrul practic. Adrian anunță că mașina va fi gata în luna martie a anului 2017 și îi va fi donată lui Alex.

Alex este de 10 ani imobilizat într-un scaun cu rotile, iar povestea lui l-a determniat pe mecanicul Adrian să pornească un proiect prin care îi poate acorda șansa de a conduce din nou.

,,M-am gândit de multă vreme să creez o astfel de mașină, și iată că aproape am reușit. Povestea lui Alex m-a ambiționat și mai mult în a demara acest proiect, și cred că este cea mai mare realizare a mea de până acum. Este trist să vezi cum visul ți se spulberă în fața ochilor. Cam așa este în cazul lui Alex. Din această cauză am ales să fac visul lui Alex unul realizabil”, a declarat Adrian Vlas, inovatorul proiectului AVAI Movement.

Inventatorul de 22 de ani nu este la prima sa experiență de acest gen. De mic a fost pasionat de mecanică, iar la vârsta de 11 ani a creat prima bicicletă. Tot la 11 ani i-a fost acordat titlul de ,,Cel mai bun elev inovator”. Cu timpul, tânărul a evoluat și a început să construiască motociclete. Cea mai importantă invenție a sa a fost motocicleta pe trei roți cu motor de mașină. Tânărul promite alte invenții în viitorul apropiat

 Adelina FLOREAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.