Studenții de la Drept din Iași vor dezbate „Dilemele etice în sistemul judiciar”

Asociația studenților la Drept (ASD) din cadrul Universității „Al. I. Cuza” (UAIC) din Iași organizează miercuri, 3 mai, a II-a ediție a evenimentului „Dileme etice în sistemul judiciar”. Acesta va avea loc în intervalul orar 16.30 – 19.00, în Amfiteatrul II.6 din UAIC și constă într-o sesiune de film și dezbateri.

„Este vorba despre o serie de șase filme scurte, documentare, bazate pe interviuri luate unor judecători din Olanda. Noi vom viziona al doilea episod și dna. Prodecan conf. dr. Ioana Maria Costea va modera discuțiile pe baza acestuia. În sală așteptăm atât studenți, cât și practicieni și profesori. Filmul va avea aproximativ 30 de minute iar evenimentul se va desfășura în intervalul 16.30 – 19.00”, au declarat reprezentanții ASD, cei care coordonează „Dileme etice în sistemul judiciar”.

Evenimentul va începe cu vizionarea unui film de jumătate de oră, acesta fiind al doilea din seria „Kijken in de ziel” („Privind în suflet”) în care sunt luate interviuri unui număr de 12 judecători din Olanda. Apoi va continua cu dezbaterea moderată de către dna. Prodecan conf. dr. Ioana Maria Costea, în care răspunsurile şi perspectivele celor din ecranizare vor fi analizate sau combătute de participanții prezenți în sală.

Așadar, miercuri sunt așteptați la UAIC toți cei care vor să afle mai multe despre nobila și complexa funcție de judecător, dar și de momentele prin care trece acesta când ia o hotărâre şi de dificultățile pe care le întâmpină. De asemenea, participanții vor afla detalii ascunse dincolo de coduri şi legi sau în dosul uşii de la birourile celor din sistemul juridic, detalii precum cele despre modul în care judecătorii privesc lucrurile și dacă acesta este diferit sau nu față de cel al oamenilor de rând.

Proiectul „Dileme etice în sistemul judiciar” a fost inițiat de Expert Forum, printr-un grant al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România la nivel național, iar în data de 5 aprilie, acesta s-a desfășurat și la Iași, la Facultatea de Drept din cadrul UAIC. Atunci au fost prezenți cei de la această organizație împreună cu ambasadoarea Regatului Țărilor de Jos în România, E.S. Dna. Stella Ronner-Grubačić, când s-a vizionat primul episod al seriei „Privind în suflet”. ASD a beneficiat de sprijinul Expert Forum în continuarea demersului și astfel s-a reușit organizarea celei de-a II-a ediții a evenimentului din 3 mai 2017.

Georgiana Bianca BALAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.