Spiritualitate sau afacere?

Alimente

Alimente

Postul Paștelui este o sărbătoare deosebită a fiecărei primăveri. Durează 40 de zile, număr sacru ce ne duce cu gândul la cele 40 de zile în care a postit Iisus. Este un post al gurii și al inimii noastre. Este o mobilizare a minții, o mobilizare lăuntrică către abținere de la păcatul trupului. Este cu dată schimbătoare, fiind legat de data Sfintelor Paști.
Partea mai puțin bună este că atunci când decidem să ținem post, facem greșeala să ne privăm organismul de anumiți nutrienți esențiali. Însă, cu o alimentație corectă, putem să-i oferim organismului toate elementele nutritive de care are nevoie, chiar și în Postul Paștelui.
Producătorii de lactate sunt nemulțumiți din cauza reducerilor de prețuri cu 20% în perioada Postului Paștelui, estimând că pierd astfel în jur de 50-60 milioane de euro.
Chiar și în postul Paștelui, organismul are nevoie de o alimentație diversă, bogată în vitamine, minerale și fibre alimentare, atât de necesare perioadei de trecere de la iarnă la primăvară. Pentru că pe toată perioada postului sunt interzise cu desăvârșire carnea, ouăle și lactatele, care constituie hrana de bază în cea mai mare parte a anului, persoanele care vor ține tot postul trebuie să consume alimente bogate în proteine, carbohidrați, vitamine și minerale, de care este nevoie atât pentru sănătatea organismului, cât și pentru randamentul în activitatea de zi cu zi.
„Prețurile produselor cresc în „săptămâna albă” cu 5%, ca mai apoi să scadă vizibil ajungând la o reducere de 20%, ceea ce înseamnă o mare pierdere în industria alimentară. În lei, asta înseamnă că piaţa lactatelor scade cu aproximativ 30 de milioane de euro în această perioadă. Nu ştim, însă, cu cât scade la ţară, pentru că nu putem să controlăm autoconsumul. Probabil că oamenii îşi fac, în această perioadă, stocuri de brânză”, a declarat Dorin Cojocaru, președintele patronatului din industria laptelui.
Din punct de vedere medical, postul are și un aspect pozitiv, acela că odată cu privarea de anumite alimente grele, intervine regimul vegetarian ce ne aduce un important aport de minerale și vitamine.

Emanuela Viziteu

ema.viziteu@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.