Simularea procesului de luare a deciziilor UE va avea loc la Iași

MEU-IasiLa Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași (UAIC) se va desfășura în perioada 24-26 februarie 2017 evenimentul intitulat „Model European Union 2017” (MEU), care constă în simularea procesului decizional în cadrul instituțiilor europene. Asociația Studenților la Drept (ASD) din cadrul UAIC organizează acest eveniment, iar unul dintre parteneri este  Agenția Națională de Presă AGERPRES.

„Ne dorim să creăm o replică a procesului de adoptare legislativă din cadrul instituțiilor Uniunii Europene (UE). Fiind la prima ediție, am ales simularea Consiliului de Miniștri și a Parlamentului European. Tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani pentru ca nu ne adresăm doar studenților vor primi câte un rol, identic cu rolul fiecărui membru din instituții. Tangenta cu mediul juridic este prin însuși faptul că vor dezbate o directivă și un regulament al UE. La începutul evenimentului va avea loc o conferința unde vor fi invitați speakeri din cadrul Facultății de Drept și alte persoane care au cunoștințe aprofundate legate de UE.”, a declarat Georgiana Crețu, președinte ASD. Aceasta susține că până acum s-au înscris mai bine de jumătate din numărul de participanți de care este nevoie.

Așadar,  participanții din acest proiect sunt persoane între 18 și 26 de ani din România sau Repubica Moldova, inclusiv cei străini veniți să studieze în România prin programul Erasmus.

Înscrierile la MEU au loc în două etape. Prima s-a încheiat în decembrie anul trecut, având o taxă de participare de 50 de lei, iar cea de-a doua a început pe 1 ianuarie 2017, iar taxa este de 70 de lei. Termenul limită este 31 ianuarie. Aceste costuri asigură cazarea, mesele și pauzele de cafea ale participanților, fără a fi inclus și transportul.

În această ediție studenții vor primi înaintea evenimentului două propuneri legislative de actualitate care vor fi dezbătute ulterior. Aceștia vor simula sistemul de adoptare a legislației UE în conformitate cu o procedura legislativă ordinară. În acest mod participanții vor lua decizii jucând rolul miniștrilor țărilor UE în Consiliul Uniunii Europene sau a membrilor Parlamentului European. Simularea se va desfășura în limba engleză, limbă oficială a MEU.

Participanții au parte de numeroase beneficii.  „Înțelegerea procesului decizional din cadrul instituțiilor UE, dezvoltarea abilităților conversaționale în limba engleză, iar dacă privim un pic mai relaxat, toată simularea presupune lucru în echipă, deci și asta zic eu că ar fi un avantaj.”, a mai adăugat Georgiana Crețu.

Evenimentul MEU 2017 se află la prima ediție în România, însă se desfășoară de câțiva ani în Franța, la Strasbourg, unde este și sediul Parlamentului European. Proiectul a fost fondat în primăvara anului 2007 de către un grup de studenți și de atunci a devenit cea mai mare și mai autentică simulare din lume a procesului de luare a deciziilor UE.

Georgiana BALAN

Sursa Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.