Secția forestieră a economiei contribuie cu 3,5% la formarea PIB

Ramura economiei forestiere are o contribuție totală de 3,5 % în ceea ce privește formarea PIB, asta dacă se iau în calcul inclusiv efectele indirecte. Această statistică a fost realizată de către Asociația Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România, Nostra Silva.

Sectorul forestier contrbuie cu 7% în exporturi și cu o cifră de aport net de aproape 3 miliarde de euro, este principalul contributor în echilibrarea balanței valutare a României: „Ponderea industriei mobilei în aceste realizări a crescut constant, fiind în prezent de peste 53%, ponderi importante având tâmplăria și binalele, panourile tehnice, furnirele și alte produse din lemn. Ponderea exporturilor de cherestea este sub 16%, iar a exportului de buștean/lemn brut sub 2%”, se arată în documentul citat, conform sursei Ziarul Evenimentul.

Potrivit Asociației Nostra Silva, ponderea cea mai mare în ramura economiei forestiere o are industria mobilei, peste 53%, apoi industria panourilor tehnice, a binalelor, a furnirelor etc.: „Exporturile de buștean și cherestea au scăzut ca pondere sub 20% în ultimii ani”, precizează Nostra Silva.

La finalul anului 2016 au fost introduse sancțiuni pentru abateri administrative și s-a modificat legea contravențiilor silvice în paralel cu sancțiunile pentru combaterea tăierilor ilegale.

Adelina-Elena FLOREAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.