Seceta afectează tot mai multe județe

Secetă

Secetă

Inspectoratul  Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a restricționat apa în 13 comune din județul Iași.

Satele din județ sunt tot mai afectate de secetă. Recolta se usucă din cauza căldurii abuzive și lipsa ploii. În mediul urban, comunele  care au sisteme centralizate de alimentare cu apă au voie să consume apă  doar trei ore dimineața, începând de la ora 6 și trei ore seara, de la ora 18.

„Sistemele de alimentare din judeţ au fost realizate prin investiţiile şi efortul primăriilor locale, instalaţiile fiind dimensionate în funcţie de consumurile de apă normale, necesare populaţiei în scop potabil şi menajer. Folosirea apei în alte scopuri decât cele prevăzute prin contract duce la epuizarea acesteia din rezervoare şi la imposibilitatea asigurării continuităţii furnizării“, au precizat oficialii ApaVital pentru Ziarul de Iași.

Totdodată, societatea furnizoare a serviciilor sfătuiește românii să nu consume apă decât în scopuri menajere. Nici județul Botoșani nu este într-o stare prea bună, rezerva de apă fiind pe terminate. Oamenii au ieșit în stradă pentru a face rugăciuni.

„Așteptăm ajutorul divin. Altă îmbunatățire nu se vede în altă parte”, spune un bărbat.

Ploaia nu a mai udat pământul de șapte săptămâni, o situație asemănătoare nu a mai fost de cinci ani de zile. Specialiștii spun că recolta poate fi salvată doar dacă ar ploua în maxim o săptămână, meteorologii anunțând că e posibil să plouă abia pe 16 iunie.

Elena Mormeci

elena.mormeci@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.