Se duc să-i îngrijească pe bătrânii altora pentru salarii de 5 ori mai mari

Îngrijire

Îngrijire

Italienii le numesc „badante”. Au mii de românce angajate pe astfel de posturi şi le plătesc regeşte. În România e nevoie, acum, de 100.000 de îngrijitoare! Din păcate, aici salariile sunt şi de cinci ori mai mici decât „afară”, iar condiţiile de muncă mult mai proaste

În România trăiesc aproape 2,5 milioane de oameni cu vârsta peste 80 de ani, Practic, 15% din populaţia ţării este vârstnică, iar până în anul 2050, procentul se va dubla. Partea proastă este că mulţi dintre bătrânii noştri ajung să depindă total de ajutorul altora.

 

„Din numărul total de vârstnici, 20% au nevoie de îngrijire la domiciliu. Doar 0,23% din cerere este acoperită. Dacă ar fi integral ocupată, s-ar crea peste 100.000 de noi locuri de muncă, pentru persoane din mediul urban şi rural, care nu au alte opţiuni de angajare“, a explicat Aurelia Pasăre, preşedintele Asociaţiei 4Change. Aşadar, cerere există, ba chiar se va dubla, la un moment dat. Şi cursuri de calificare se fac permanent, prin agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau prin organizaţii non-guvernamentale.

„Până la finalul anului, vom avea 1.277 de persoane calificate pentru acest post”, spune Andreea Rotaru, manager la Fundaţia React. Dar câte dintre ele vor rămâne să lucreze în ţară? O îngrijitoare poate câştiga, lunar, de la 500 de lei pentru 2-5 ore de muncă, cinci zile pe săptămână, până la 1.000 – 1.800 de lei, pentru program complet. Fără cazare sau mese asigurate de angajator. Nici măcar jumătate din cât câştigă în alte ţări!

De la an la an, tot mai multe aleg să plece în străinătate. „Doar în Germania am trimis în jur de 2.000 de îngrijitoare”, a explicat Ioana Mănăilă, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Specialiştilor în Resurse Umane. Acolo au salariu între 1.100 şi 1.300 de euro lunar, cazare şi trei mese pe zi. La fel şi în Italia, unde, în aceleaşi condiţii, o badantă câştigă între 800 şi 1.000 de euro lunar, sau în Anglia, unde iau între 1.000 şi 2.000 de lire sterline. În plus, au contracte de muncă înregistrate în România, cu taxele plătite (şomaj, pensie etc), dacă pleacă prin agenţii acreditate.

Sursa: Ziarul de Iași

Paula Misiuc

paula.misiuc@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.