Șansă la viață pentru 100 de copii cu malformații la inimă

Șansă la viață pentru 100 de copii cu malformații la inimă

Șansă la viață pentru 100 de copii cu malformații la inimă

Copiii cu malformații la inimă vor avea șansă la o viață mai bună. Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași a câștigat un proiect de finanțare europeană, prin care 100 de copii vor fi operați de 75 de medici și 160 de asistente din Iași, specializați pe cardiologie pediatrică. Proiectul are o valoare de cinci milioane de euro, iar 500.000 de euro vor fi alocați aparaturii necesare intervențiilor.

Pentru formarea medicilor ieșeni în cardiologia pediatrică, va veni o echipă din UE de 13 medici și asistente, ajutând astfel la operarea gratuită a 100 de copii.

„În acest moment, avem în toată România doar 10 chirurgi pregătiţi pe chirurgie cardiacă pediatrică şi avem doar 60 de medici pregătiţi pe cardiologie pediatrică”, a declarat Vasile Astărăstoae, profesor universitar.

„În secţia de cardiologie suntem doar trei cardiologi pediatri, deci un număr extrem de mic. În România aproximativ 1.200 de copii se nasc cu malformaţii congenitale cardiace pe an. Dintre aceştia, aproximativ 300 necesită intervenţie chirurgicală de urgenţă”, a explicat Costina Luca, medic cardiolog.

Proiectul finanțat de UE nu va pregăti doar medici pentru cardiologia pediatrică, ci le va oferi și aparatura necesară pentru această specializare. Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași va primi echipamente în valoare de 500.000 de euro, deoarece până acum, copiii care aveau nevoie de operație la inimă, erau transferații în alte centre din țară.

Stagiul pentru formarea medicilor în cardiologia pediatrică va dura 10 luni, iar aceștia vor fi plătiți.

„Pe durata formării profesionale medicii şi asistenţii vor beneficia de sprijin financiar, vor avea o subvenţie, medicii 2.500 de lei, iar asistentele 1.250, iar o parte, o echipă de 20 de medici şi 20 de asistente vor efectua stagii de practică în Uniunea Europeană”, a declarat Mihaela Tomaziu-Todosia, manager proiect.

În toată Moldova există peste 2000 de copii cu probleme cardiace, iar dintre aceștia, doar 100 vor putea beneficia de operația gratuită care le-ar putea salva viața.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.