Sănătatea pe ultimul loc. Condiții dezastruoase în spitalele din Iași

Spital

Spital

Din cauza lipsei unui spital regional, pacienții din Iași sunt transferați de la o clinică la alta pentru un diagnostic. În tot Iașiul există 14 spitale de stat, acestea fiind vechi și fără aparaturile necesare.

Cel mai mare spital din Moldova este la Iași: Spitalul „Sfântul Spiridon”. Anual, 100.000 de bolnavi pășesc în acesta, iar majoritatea sunt examinați în Unitatea de Primire Urgențe, o încăpere învechită și deteriorată. Pacienții sunt nevoiți să aștepte în condiții de mizerie ore în șir cu probleme și afecțiuni grave, fiind foarte nemulțumiți de felul în care sunt tratați.

„Nu-mi place nimic din ce este aici, probabil că e lipsă de cadre medicale de se stă atât. Semănăm a o țară de lumea a treia, mai ceva probabil”, a declarat un pacient.

Medicii, fiind dezamăgiți și fără putere financiară, sunt conștienți de ruinele din spitale.

Spitalul de copii „Sfânta Maria” are o problemă similară. În unele secțiuni ale spitalului nu a mai fost investit nimic de 40 de ani.

„Sunt sectoare care au nevoie de reabilitare, chiar completă, sunt spații vechi, de asemenea, există o utilitate a paturilor într-un procent foarte mare și, atunci, nevoile hoteliere sunt foarte mari”, a declarat Cătălina Ionescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Pediatrie Iași.

Se promite construirea unui nou Spital Regional de Urgențe. Deocamdată, acesta rămâne o promisiune, deoarece este abia în stadiul de proiect.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.