Salariul net ar putea scădea

Specialiștii fiscali lansează ideea că ar putea scădea salariul net. Trecerea contribuțiilor la sistemul de pensii și asigurări de sănătate doar în sarcina angajaților ar fi un pas destul de important în ceea ce privește scăderea salariului net, menționează consultanții fiscali.

Dacă în momentul de față un angajat plătește din salariul brut contribuții pentru pensii, sănătate și șomaj, anul viitor contribuția pentru șomaj va dispărea împreună cu alte trei taxe plătite de angajator. Astfel, angajatorul va plăti contribuții mai mari dintr-un salariu brut care nu se modifică, informează specialiștii.

Mitel Spătaru, Partener taxe Finexpert: „Automat va afecta şi calculul de salarii. Ce soluţii vor fi? De la caz la caz. Poate sunt angajatori care, că să nu aibă probleme de retenţie de personal să majoreze zona de brut în aşa fel încât persoana să rămână cu acelaşi net şi să nu fie afectată”. (sursă www.Digi24.ro)

Conform Economica.net, județul cu cel mai mic salariu net din România este Neamț cu 1 690 de lei, puțin peste jumătate din salariul net câștigat în București (3 139 lei). În jur de 16 județe au în medie câștiguri sub 1 900 de lei. Doar în șapte județe din țară, în special București – Ilfov, sunt salarii peste sau cel puțin apropiate de media națională.

Tot anul viitor se va schimba și sistemul de taxare a venitului. În acest caz, aproximativ șapte milioane de români vor fi nevoiți să depună declarații pentru impozitarea gospodăriilor, ajutați de consultanții fiscali.

Adelina-Elena FLOREAN

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.