Salarii mai mici pentru femeile din România

Salarii mai mici pentru femei

Salarii mai mici pentru femei

O analiză făcută pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică arată că femeile din România câştigă mai puţin decât bărbaţii cu 8%. În medie, un salariu lunar net pentru o femeie este de 1.509 lei.

Diferenţele majore sunt înregistrate în sectorul administrativ, unde femeile au salarii cu 27% mai mari decât bărbaţii şi în cel al transporturilor aeriene, unde bărbaţii câştigă cu 41% mai mult.

„Diferenţele salariale dintre femei şi bărbaţi reprezintă o problemă globală şi există mai mulţi factori care au stat la baza acestor discrepanţe. De regulă, bărbaţii sunt mai buni negociatori şi au capacitatea de a-şi face joburile să sune mai complex, folosesc cuvinte precum „coordonare” sau „management”, pe când femeile sunt mai modeste când îşi descriu activitatea desfăşurată în cadrul aceloraşi poziţii, vorbind despre „organizare” sau „sprijin”. Iar aceste descrieri de roluri cântăresc destul de mult în stabilirea nivelului salarial “, spune Mirka Straathof, directorul regional al firmei de consultanţă în management Hay Group.

În unele ţări, diferenţele salariale pot ajunge şi la 30%, dar în România acestea nu reprezintă o preocupare majoră, deoarece accesul femeilor la poziţii de management este mai facil.

Din primele 100 de companii din România, doar 8 sunt conduse de către femei.

 Oana Creţu 

oana.cretu@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.