S-a stabilit un acord de pace între Rusia și Ucraina, la Minsk

Negocierile de la Minsk

Negocierile de la Minsk

Angela Merkel, François Hollande, Petro Poroșenko și Vladimir Putin au discutat zilele acestea, în capitala Belarusului, despre actuala situație din Ucraina. Aceștia au readus în vedere condițiile armistițiului din noiembrie 2014, pentru a pune capăt conflictului din Ucraina, care s-a soldat deja cu 5.300 de victime.

„Este una dintre ultimele şanse. Dacă nu vom ajunge la un acord de pace durabil, cunoaştem scenariul: acesta are un nume şi anume – război”, afirma sâmbătă președintele Franței, Francois Hollande, într-un mesaj menit să pregătească opinia publică pentru orice deznodământ ar avea summit-ul de joi.

În această dimineață, aceștia au ajuns la un acord de pace care să pună capăt acțiunilor armate din estul Ucrainei. Acesta prevede o încetare imediată a focului, instaurarea unei zone tampon, demilitarizate şi retragerea armamentului greu, retragerea militarilor ruşi,  controlul frontierei dintre cele două țări aflate în conflict şi un statut pentru zonele controlate de separatişti, totul cu menţinerea granițelor actuale ale Ucrainei.

În timpul unei pauze, președintele Ucrainei a declarat că Rusia a pus „condiții inacceptabile” în ceea ce privește rezolvarea conflictului armat din estul țării.

Acordul este unul fragil, dar Angela Merkel susține că „este mai bine decât nimic”, având în vedere încordarea cu care s-au desfășurat negocierile.

„N-a fost cea mai bună noapte din viața mea. Dar, din punctul meu e vedere, dimineața este bună pentru că, în pofida dificultățiii negocierilor, am reușit să ne înțelegem în privința aspectelor care contează cel mai mult”, a declarat Vladimir Putin, semn că s-a ajuns la o înțelegere asupra aspectelor cele mai importante, dar situația nu este definitivă.

Negocierile au fost încordate și s-au desfășurat pe parcursul a 17 ore. Retragerea armelor trebuie să înceapă duminică, 15 februarie 2015, și să se încheie în decurs de maxim 14 zile. Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE) se ocupă de implementarea armistițiului pe teren și va verifica respectarea acordului, monitorizând zona cu ajutorul unor drone observatorii.

 Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.