România s-a născut din nou la Iași

Piața Unirii, Iași

Piața Unirii, Iași

Președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta și alte personalități ale lumii politice au făcut act de prezență la Iași. Aceștia au participat vineri, 24 ianuarie a.c., la manifestațiile organizate de municipalitatea ieșeană, cu ocazia împlinirii a 156 de ani de la Unirea Moldovei cu Țara Românească.

„Am venit astăzi aici, la Iași, în această zi importantă pentru națiunea noastră, cu gândul la momentul istoric săvârșit acum 156 de ani, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și al Țării Românești. Este o mare bucurie pentru mine să revin la Iași, o capitală a Unirii, un centru simbolic al românității și un reper al spiritualității noastre. Pentru prima dată, români din țară și de pretutindeni, marcăm cu toții Unirea Principatelor Române ca sărbătoare națională”. Cuvintele președintelui nu au fost adresate numai românilor prezenți la eveniment, ci și cetățenilor moldoveni – „Suntem la Iași, cel mai mare oraș de la granița de răsărit a Uniunii Europene, însă, la numai 150 de kilometri, dincolo de Prut, sunt frații noștri din Republica Moldova. Gândurile noastre se îndreaptă și către ei, pentru că ne leagă nu doar comuniunea de istorie și de aspirații, nu doar trecutul și moștenirea lui, ci și viitorul în sensul apartenenței la spațiul comun european.”, a declarat Klaus Werner Iohannis, președintele României.

Prezent și în acest an în Capitala Moldovei pentru a sărbători Unirea Principatelor, primul-ministru al României, Victor-Viorel Ponta, a trasmis și el câteva cuvinte ieșenilor și românilor prezenți veniți de pretutindeni – „Aș vrea ca în fiecare an, în  24 ianuarie, să aduc un omagiu Iașului și Moldovei, celor care în urmă cu peste 150 de ani, și de atunci încoace, au sacrificat interesele locale pentru ideea de unitate. Faptul că în acest an, pentru prima dată, Parlamentul României a recunoscut prin lege 24 ianuarie ca sărbătoare națională, este doar una din reparațiile morale pe care Iașul și Moldova le merită.”

Devenită sărbătoare națională, ziua de 24 ianuarie din acest an a fost plină de manifestări omagiale, toate structurate înainte într-un program de Primăria Municipiului Iași. După ce și-au încheiat comunicările, oamenii politici prezenți au continuat cu ceremonialul depunerii de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza pentru ca, mai apoi, să se prindă împreună cu localnicii, în tradiționala Horă a Unirii; tot pe aceleași versuri ale lui Vasile Alecsandri au jucat, pe întreg parcursul zilei, oameni din diferite cartiere ale Iașului. Evenimentele Zilei Unirii au fost încheiate printr-o ceremonie de arborare a drapelului României, în urma unei mărșăluiri a unui număr de 100 de soldați, pe traseul Piața Unirii – Grădina Palas.

Aryna Creangă

Leave a Reply

Your email address will not be published.