România, pe locul doi în Europa Centrală și de Est din perspective economice

Sondaj

Sondaj

Potrivit unui sondaj al institutului ZEW, realizat în intervalul 2-16 februarie, România a avansat între primele locuri în Europa Centrală și de Est (ECE), în ceea ce privește constatarea experților financiari asupra evoluției economice în următoarele șase luni, indicele care măsoară așteptările analiștilor urcând cu peste 27 de puncte, la 50,1 puncte.

În ianuarie 2015, România înregistra cel mai scăzut punctaj din ECE, astfel că indicele privind așteptările analiștilor pentru economia românească se situa la 22,7 puncte.

În prezent, experții financiari constată că România se află pe poziția a doua, după Polonia, cu un punctaj de 28 de puncte, în urcare cu 9,7 față de ianuarie.

În ceea ce privește întreaga regiune a Europei Centrală și de Est, indicele așteptărilor economice pe șase luni a urcat în februarie cu 14,2 puncte, ajungând la 39,3 puncte, iar indicele care măsoară percepția asupra economiei actuale a avansat cu 13,1 puncte, atingând 21,4 puncte.

Regiunea ECE include în sondajul ZEW țări precum Bulgaria, Cehia, Ungaria, Croația, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

În privința zonei euro, analiștii anticipează o revenire a economiei pe termen scurt, indicatorul urcând cu 19,2 puncte, la 51,4 puncte.

La studiul efectuat în februarie 2015 au participat 66 de analiști, dintre care 12 din Turcia.

Larisa Lazăr

larisa.lazar@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.