România, incapabilă de tratamente moderne

Tratament

Tratament

În ultimii ani, România este din ce în ce mai infestată de virușii de hepatită B și C. Se pare că în ziua de azi, o vizită la medicul dentist îți poate aduce în „dar” un virus de hepatita B, C, sau chiar pe amândouă. De asemenea, spitalele nu sunt sterilizate perfect, întrucât nici seringile nu sunt sterile.

Dintr-o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori, 580,000 de persoane sunt infestate cu virusul C. Acest lucru înseamnă că un sfert din populație este infestată de acest virus, rata mortalității pe anul 2014 fiind de 1200 decese. Studiile spun că dacă situația pentru depistarea și tratarea hepatitei nu se schimbă, costurile sistemului sanitar se vor dubla până în anul 2040 comparativ cu 2014, iar rata mortalității va crește la 3500. Costurile pentru tratarea hepatitei în România ajung la 5 miliarde Euro comparativ cu Franța, care alocă 22 miliarde euro la 400,000 de pacienți infectați cu această boală.

Deși au apărut tratamente mai noi cu o eficiență de vindecare de 90 % în Europa, România a rămas singura țară care își tratează pacienții cu regimul dintotdeauna: Peginterferon/Ribavirină. Lipsa de fonduri și absența unor programe eficiente de tratare a hepatitei reprezintă un obstacol în obținerea unui tratament pe care celelalte țări îl dețin.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.