Relatare. Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”

Între 10 și 12 noiembrie, la Iași, au fost organizate mai multe activități cu ocazia Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”  (BCU). Evenimentele au avut loc în cadrul bibliotecii, iar tema acestui an a fost „Biblioteca și cititorii.”

Vineri, 9 noiembrie, începând cu ora 10:15, a avut loc conferința inaugurală, susținută de scriitorul Radu Paraschivescu, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare. Subiectul dezbătut de scriitor a purtat titlul de „Foloasele și ponoasele discursului ironic.

Conferința a început cu discursul conf. dr. Ioan Milică, directorul general al BCU. Acesta a precizat că se împlinesc 70 de ani de când a devenit operațională fuziunea a două biblioteci importante: Biblioteca Fundației „Regele Ferdinand I” și Biblioteca Universitară. Scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit despre funcțiile autoironiei și a precizat că: „Autoironia înseamnă capacitatea de a te vedea cu ochii altora și de a nu te îndrăgosti de ceea ce vezi”.

Sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 11:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, a fost organizat workshop-ul „Noutăți în abordarea resurselor electronice științifice”, în cadrul Proiectului cu finanţare europeană ANELIS PLUS 2020.

Duminică, 11 noiembrie, în intervalul orar 10.00-16.00, la BCU s-a desfășurat „Ziua Porților Deschise”. Astfel, în cadrul instituției ieșene, s-au desfășurat tururi din jumătate în jumătate de oră.

Mihaela Ulman, bibliotecar și ghid la BCU, a fost unul din organizatorii evenimentului. Aceasta le-a prezentat vizitatorilor Aula Bibliotecii Centrale și întreaga poveste a acestei clădiri. În discursul său, Mihaela Ulman a menționat că la început biblioteca s-a numit „Biblioteca Nicolae Bălcescu”, ulterior a luat numele de Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”.  Tot în acest tur, vizitatorii au avut ocazia să intre în depozitul de carte al bibliotecii, la etajul 3, acolo unde puțini oamenii sunt autorizați să intre.

La finalul turului, a putut fi vizitată expoziția „Biblia 330”, în cadrul căreia erau expuse cele mai vechi ediții de Biblie deținute de BCU.

În fiecare an, la începutul lunii noiembrie, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” organizează o serie de manifestări dedicate Zilelor instituției ieșene.

Sursa foto: BCU Iași

 

Bianca GHEORGHIAN

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.