Primăria a preluat cinematografele deținute de RADEF

Primăria Municipiului Iași a preluat cele patru cinematografe care erau deținute de Regia Autonomă a Distribuției și Exploatării Filmelor (R.A.D.E.F): Republica, Dacia, Victoria și Tineretului.

Cinematograful Tineretului va fi reconstruit după modele istorice ale străzii Lăpuşneanu din fazele ei de glorie. Republica și Victoria își vor păstra dominanta pentru care au fost construite, cea de cinematografie. Cinematograful Dacia va fi destinat filmelor pentru copii.

„Suntem deținătorii cinematografelor, deci mai există o șansă. Vor fi cele mai frumoase din țară. Colegii de la Filarmonica vor avea sală, în sfârșit.  Va fi o sală de 800 de locuri,  până spre o mie. Vor fi distribuite filme românești și nu numai.”,a declarat Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași.

Primăria a inițiat demersul pentru preluarea cinematografelor abia în 2015, deci RADEF trebuia să le predea încă din 2008 când a fost aprobată o lege în acest sens. Fostul cinematograf Copou nu se află pe lista clădirilor ce trebuie predate, acesta fiind parte a unui contract de vânzare-cumpărare.

Alina BATCU

Leave a Reply

Your email address will not be published.