Pistă fără bicicliști, pietoni fără asfalt

pista-biciclete-copac

pista-biciclete-copac

Ce poate fi mai frumos decât să te plimbi cu bicicleta pe o minunată pistă betonată, când tovarăşii trecători nu au asfalt sub picioare? Un astfel de caz este prezent în comuna Valea Lupului, loc în care conceptul de drumuri asfaltate este încă necunoscut cetăţenilor. În schimb, comuna se bucură de o pista pentru biciclişti, aceasta fiind folosită actualmente de către pietoni şi cireada de bovine.
Regresul acestei comune este dat de alegerea unui fost lider de sindicat, Dumitru Mihăiluc, in funcţia de primar al comunei. Fostul lider sindical a reuşit în aproape un mandat să strângă fonduri nerambursabile, acestea fiind ulterior îngropate în maluri şi învăluite de aluviuni.

De la proiectul unui stadion în vârful dealului şi până la parcul de joacă din cimitir sau renumita pistă de biciclete nu a fost drum lung de parcurs, ci tot ceea ce trebuia făcut era transformarea fâşiei de pământ de la capătul proprietăţilor din întrebuinţare primară, adică aceea de trotuar, în piste de biciclete.

Actualmente, activitatea Primariei se desfăşoară la etajul I al clădirii FederalCoop, spaţiu pentru care se plăteşte lunar, din bugetul local, 3000 de lei, de unde şi necesitatea construirii unui sediu propriu. Se pare, însă, că pista edilului a ocupat un loc primordial printre interesele primarului, cu toate că acestea nu coincideau cu interesele şi ţelurile cetăţenilor. Construită pe fonduri europene, celebra pista valorează aproximativ 50.000 de euro, are o lungime de 1,6 kilometri şi traversează localitatea chiar prin vatra satului. ,,Această pistă joacă rolul de trotuar. Când s-a făcut proiectul, s-a făcut ca această pistă de biciclişti să aibă rol de trotuar”, a precizat edilul.
În prezent, primarul comunei, Dumitru Mihăiluc, promite un proiect de amenajare care vizează 5 kilometri, cuprinde 6 străzi şi va fi construit strict din fonduri comunitare.

Paula Ciobanu

Leave a Reply

Your email address will not be published.