Picturile murale din Sala Pașilor Pierduți necesită reparații

Sala Pașilor Pierduți

Sala Pașilor Pierduți

Sala Pașilor Pierduți din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” necesită reparații, picturile murale de pe pereții acesteia degrandându-se văzând cu ochii.

Încă din anul 2002, picturile de pe pereții încăperii au început să se degradeze. A existat un plan de reabilitare, dar din cauza stării de sănătate și ulterior a morții pictorului Sabin Bălaș, acesta a fost stagnat.

„E o problemă foarte, foarte migăloasă și acolo, chiar dacă am fi apucat să valorificăm intenția lui Bălașa din anii 2000 și să facă el lucrarea asta, fiindcă e nevoie de o retratare a fiecărei porțiuni, fie și de un degețel”, a declarat Dumitru Oprea, fost rector UAIC.

În urma unei analize a unui expert, reiese că picturile se degradează din cauza igrasiei. Reprezentanții universității spun că pentru refacerea picturilor este nevoie de reabilitarea întregii clădiri, care în urma unor calcule, durează un an de zile. Aceștia mai spun că există un plan de restaurare, dar nu dispun de banii necesari, de aceea vor apela la accesarea unor fonduri europene.

În urma unor discuții cu autoritățile, conducerea UAIC a depus un proiect în speranța că va obține banii necesari unei reabilitări din partea UE.

 

Elena Mormeci

elena.mormeci@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.