„Pi Day” sau Ziua Internațională a Numărului Pi

„Pi Day”

„Pi Day”

„Pi Day” sau Ziua Internațională a lui π (pi) este sărbătorită pe tot mapamondul în ziua de 14 martie. Simbolul grecesc este folosit pentru a reprezenta o constantă – raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian, a cărui valoare este notată adesea cu 3,14159.

S-a stabilit că acest număr ar avea peste un trilion de zecimale. Număr irațional și transcedental, el va continua la infinit, fără repetiție sau model. În vreme ce doar câteva din cifrele sale sunt necesare pentru un calcul, natura infinită a numărului pi reprezintă o provocare delicioasă de memorare și calcul a cât mai multor zecimale.

Această sărbătoare a luat naștere în Statele Unite, pornind de la observația formatului datei, care este luna, ziua și mai apoi anul, deci 3,14 ( Martie(03)/ 14/).

Cea mai veche „petrecere” pe scară largă dedicată acestei zile a fost organizată de Larry Shaw, în anul 1988, la „San Francisco Exploratorium”, acolo unde el lucra ca fizician. Împreună cu echipa sa a mărșăluit într-un spațiu circular din interiorul „Exploratorium”, după care au mâncat plăcintă de fructe. Exploratorium continuă să sărbătorească an de an această zi, iar pe 12 martie 2009, Casa Reprezentanților din Statele Unite a declarat ziua de 14 martie 2009 drept ziua „Națională a Numărului Pi” (National Pi Day).

Mică istorie a numărului pi (π)

Constanta p este cunoscută de aproape 4000 de ani. Babilonienii calculau aria unui cerc ridicându-i de trei ori raza la pătrat, dându-i astfel lui p valoarea 3. O tabletă babiloniană, ce datează din anii 1900-1680 î. Hr. indică o valoare de 3,125 pentru π, aceasta fiind cea mai apropiată aproximare.

Papirusul Rhind (cca. 1650 î. Hr.), oferă o incursiune asupra metodelor de calcul matematic din Egiptul Antic. Egiptenii au calculat aria unui cerc după o formulă al cărei rezultat era valoarea aproximativă de 3.1605 a lui π.

Primul calcul al constantei π a fost făcut de Archimede din Syracusa (287-212 î. Hr.), unul dintre cei mai mari matematicieni ai lumii antice. Arhimede a aproximat aria unui cerc folosind teorema lui Pitagora, pentru a găsi ariile a două poligoane regulate. Deși nu a găsit valoarea exactă, ci o aproximare, Arhimede a arătat că pi este undeva între 3,17 și 3,1071.

Matematicienii au început să folosească litera grecească π în anii 1700. Introdus de William Jones în 1706, simbolul a fost popularizat și folosit frecvent de Leonhard Euler, care l-a adoptat în 1737.

Un matematician din secolul XVIII, Georges Buffon, a dezvoltat o modalitate de calcul a lui π bazat pe probabilități.

În ceea ce privește această „sărbătoare”, există chiar și site-uri sau articole dedicate ei, asemeni piday.org sau exploratorium.edu. Internauții au organizat tot felul de activități distractive dedicate acestei zile, în medii online precum Second Life. Oamenii o acceptă  și sărbătoresc și ca „Ziua plăcintei”, denumirea din engleza americană fiind asemănătoare cu a numărului pi ( pie= plăcintă).

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.