Palatul Culturii îşi redeschide uşile din 27 aprilie. Intrarea va fi gratuită

Palatul Culturii se redeschide publicului

Palatul Culturii se redeschide publicului

După aproape opt ani de la demararea lucrărilor de reparare și reconsolidare, Palatul Culturii din Iași va fi parțial deschis publicului începând cu a doua parte a lunii aprilie. Lucrările la Palatul Culturii s-au desfăşurat în perioada 2008 – 2016, iar în prezent încă sunt desfăşurate activităţi de aranjare a exponatelor pentru a se putea vizita toate spaţiile. Monumentul istoric adăposteşte peste 100.000 de piese de patrimoniu dintre care un număr considerabil sunt incluse în clasa „tezaur “şi cuprinde Muzeul de Istorie a Moldovei (1916), Muzeul Etnografic al Moldovei (1943), Muzeul de Artă (1860), Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu “(1955) şi Centrul de Conservare – Restaurare a Patrimoniului Cultural (1975).

Iubitorii de artă și istorie nu vor putea încă să viziteze toate sălile Palatului Culturii, doar camerele situate la stânga și dreapta intrării de la parter. La primul etaj se va putea vizita momentan doar Sala Voievozilor și alte câteva camere.
„Spațiul este mult mai mare, dar nu poate fi vizitat, deoarece conform legislației conservării patrimoniului trebuie să aștepte șase luni de la finalizarea lucrărilor în spațiile respective”, a declarat Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Moldova.
În ziua de 27 aprilie vor participa la eveniment oficialităţi importante, diplomaţi, academicieni şi oameni de cultură. Instituţia de cultură a propus Primăriei Iaşi încheiere unui acord în care municipalitatea va finanţa cu 450.000 lei acţiunile de redeschidere, iar Complexul Muzeal va contribui cu suma de 303.700 lei. De asemenea, investiţia în restaurarea Palatului Culturii s-a ridicat la 26 milioane euro, aceste fonduri fiind asigurate cu ajutorul unui program naţional de restaurare a monumentelor istorice.
Paula MISIUC

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.