Palatul Copiilor de pe Săulescu – lăsat în paragină

Casa Beldiman

Casa Beldiman

Cel de-al doilea sediu al Palatului Copiilor, Casa Beldiman, zace în paragină chiar în centrul oraşului, în spatele librăriei Junimea din Piaţa Unirii. Din cauza lipsei de spaţii disponibile, peste 2000 de copii vin în continuare la cercuri. În pofida faptului că lucrările au fost începute acum 4 ani, Ministerul Educaţiei nu a mai alocat bani, deşi clădirea este sub directa lor subordonare.

În această clădire încă se mai ţin 23 de cercuri pentru copii, printre care desen, teatru, carting, navomodele, design vestimentar, chimie experimentală şi automobile. Interiorul are aceeaşi tâmplărie veche, iar la exterior doar o prelată ascunde bucăţile de tencuială şi cărămizile ce stau să cadă din clipă în clipă.

„Noi am făcut diverse intervenţii, ultima a fost acum două săptămâni, la secretarul de stat Vasile Şalaru şi aşteptăm un răspuns din partea Domniei sale. Inspectoratul Şcolar Judeţean a făcut de asemenea demersuri. Însă, pentru a asigura securitatea copiilor, am anvelopat clădirea în exterior, iar acum două luni am reamenajat sălile din interior. Am aşteptat, iar când am văzut că nu mai vin banii, am igienizat, am dat cu văr, am pus mochetă, linoleu, am asigurat condiţii bune pentru copii. Au fost şi controale, în urma unor inspecţii s-a stabilit că spaţiul este adecvat pentru activităţile instructiv-educative“, a declarat Constantin Şerban, directorul instituţiei Palatului Copiilor Iaşi pentru Ziarul de Iași.

Clădirea are o faţadă arhitecturară foarte rară datoriră coloanelor ce o încadrează. A fost construită în anul 1819 şi a aparţinut unei familii de boieri moldoveni. În holul principal sunt sute de diplome şi medalii câştigate de copii de-a lungul anilor la competiţii.

Singurele speranţe pentru această clădire rămân în mâinile noului ministru secretar de stat, Vasile Şalaru, liderul PC Iaşi.

 

Oana Creţu

oana.cretu@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.