Pâinea şi borcanele de murături, noile locuri de ascuns țigările de contrabandă

„Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!” reprezintă o nouă campanie împotriva contrabandei de țigări, pentru că, mai nou, de frica polițiștilor traficații au început să iși ascundă marfa în pâine, în murături sau în capul porcilor. Pentru prezentarea acestor informații a fost organizat un eveniment la Hotelul Ramada din Iași, unde au participat și reprezentanţii Poliţiei de Frontieră, ai Poliţiei Judeţene, cei de la DIICOT, dar și de la DirecţiaVamală din cadrul ANAF.

Cristina Vasiloiu, directorul general al Euromonitor Business Consulting Service, susține că una dintre cauzele pentru care oamenii ajung să facă trafic cu țigarete o reprezintă sărăcia, deoarece aceștia au un buget prea mic pentru a-și putea cumpăra astfel de produse din magazin

„Fenomenul este îngrijorător. Bugetul de stat pierde anual peste un miliard de euro. Oamenii sunt săraci, nu-şi permit să cumpere la prețul oficial. Iar țigările se transportă în condiții mizerabile, colegii bulgari au arătau într-un filmuleț cum țigările erau transportate în capete de porci“, a declarat Cristina Vasiloiu.

La eveniment s-a vorbit și despre situația din zona Moldova, aici  estimându-se un procent de contrabandă de aproape 50% din România în 2016. Anul trecut au fost acordate amenzi în valoare de 54.500 lei, au fost rezolvate 272 de dosare și au fost confiscate peste 300 de mii de țigări conform Serviciul de Investigare a Crimei Economice a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi

„În anul 2016 au fost destructurate de noi 24 de grupări, în care acţionau 221 de persoane. De obicei, contrabandiştii ascund pachetele pe corp, în maşini, în pereţii şi podelele microbuzelor, în pâine, murături, diferite bidoane, în roţile de rezervă a maşinilor, ba chiar în roţile maşinii cu care circulă efectiv. Mai trag pachetele care plutesc peste Prut cu frânghia, cu unelte de pescuit, le trec cu barca, etc. Sunt grupuri care au şi aparatură cu termoviziune, ca să descopere la timp poliţiştii de frontieră din zonă.“, explică Constantin Cîrcu, şef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi. Acesta atrage atenția asupra inventivității oamenilor care reușesc să ascundă tutunul în locuri care mai de care mai ciudate.

Organizatorii campaniei au scos în evidență pe afiș un câine care pare a fi gata să descopere drogurile și tutunul ascuns. Toată această imagine este folosită pentru a trage un semnal de alarmă împotriva contrabandiștilor care ucid animale, cum s-a întâmplat și cu Ruf, un câine omorât în urmă cu un an de către traficanți în timp ce se afla în patrula poliției din Vicovul de Sus.

„Contrabanda, o modă care te prinde. De la 2 la 7 ani!“ este un proiect inițiat de Euromonitor Business Consulting Service prin site-ul www.faracontrabanda.ro, în parteneriat cu Poliţia de Frontieră şi JTI.

Sursa: ziaruldeiasi.ro

Georgiana Bianca BALAN

Leave a Reply

Your email address will not be published.