Organizația BEST Iași: Concurs pentru viitorii ingineri

EBEC

EBEC

Board of European Students of Technology, cunoscută ca BEST Iași, în parteneriat cu Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași( TUIAȘI)  organizează „European BEST Engineering Competition” (EBEC), un proiect ce adună studenţi de la universităţile tehnice de top din Europa, în scopul de a-i pune în legatură cu lideri din diverse ramuri ale societăţii, ajutându-i în acelaşi timp să-şi dezvolte abilităţile tehnice şi să-şi lărgească orizontul gândirii, în cadrul unei competiţii pe echipe.

Concursul este unul desfășurat la nivel european, pe parcursul a trei etape: cea locală, în care fiecare grup din România participă în orașul în care s-a înscris, câștigătorii de pe local merg la faza națională, iar dacă trec de etapa națională, ajung în competiția la nivel european, unde proiectele iau din ce în ce mai multă amploare.

De exemplu, în anii trecuți, etapa europeană a fost sponsorizată de un mare producător de automobile, iar proiectul a fost asemănător cu o machetă a unei mașini.

Înscrierea se face până pe 1 martie, pe baza unui formular pus la dispoziție de site-ul dedicat concursului( ebec.bestis.ro), la una din cele două secțiuni: Team Design și Case Study. Participanților la acest concurs nu li se cer cunoștințe avansate, dar trebuie să aibă un minim de cunoștințe de inginerie.

Pentru prima categorie, scopul este  realizarea unui prototip care îndeplineşte anumite condiţii de rezistenţă, stabilitate şi mobilitate. Acest mecanism va trebui proiectat de către echipa participantă, din materiale neconvenţionale într-o anumită limită de timp, iar la finalul competiţiei, cel mai bun mecanism va fi cel care va îndeplini cât mai multe din condiţiile prestabilite pentru jurizare.

Cea de-a doua secțiune presupune analizarea și rezolvarea unei probleme reale, din viața de zi cu zi a societății, fără construirea efectivă a unui dispozitiv sau asamblarea unor materiale, ci dezvoltând o soluție teoretică.

Juriul este format din membri ai Universității „Gheorghe Asachi” din Iași, BEST Iași și reprezentanți ai sponsorilor.

Premiile diferă de la etapă la etapă, dar și de la an la an. De exemplu, competiția de anul trecut a fost sponsorizată de o companie din industria gaming-ului, iar câștigătorii au fost premiați cu board games, în alte ediții fiind răsplătiți cu bani sau diverse alte premii.

„E o competiție de inginerie în principal pentru sudenții de la Politehnică. EBEC e un eveniment foarte fain care adună  peste 6500 participanți în fiecare an, la care participă univeristăți din toata Europa. Aș încuraja tinerii să participe pentru că de aici rezultă abilități de inginerie, ceva practic, plus experiență frumoasă”, a declarat Dragoș Geantău, membru al BEST Iași.

„Diplomele ar putea fi folosite în ideea în care o poți considera(n.r. această competiție) ca oricare altă competiție la care ai fost. Te ajută ca voluntariatul . Dacă ajungi la națională sau europeană, unde sponsorii devind din ce în ce mai mari, și arăți că ești bun, poți primi oferte”, a mai precizat Dragoș Geantău.

BEST Iași a luat naștere în anul 2000 din inițiativa unor studenți ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi, astăzi fiind prezentă în 6 orașe: Brașov, București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău. BEST Iași numără peste 45 de membri implicați activ în toate evenimentele, alături de 134 alumni implicați în activitatea organizației.

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.