Orele de religie din școli – prilej de consfătuire la Iași

Manuale de religie

Manuale de religie

Profesori de religie, directori ai unităților de învățământ, profesori universitari, reprezentanți ai părinților și chiar IPS Părintele Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au pledat ieri pentru existența orelor de religie în programa școlară. Marți, 10 februarie, la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”, Iași, a avut loc o așa-numită consfătuire cu tema „Studiul religiei în școală. Certitudini și provocări”, eveniment ce s-a dovedit un bun prilej de dialog și dezbatere în legătură cu importanța și rolul informațiilor oferite de orele de religie.

„Programa analitică se cere a fi mai puțin rigidă, în sensul simplificării și acesibilizării materiei pentru copii. Structurarea conținuturilor trebuie să respecte particularitățile de vârstă și cele individuale ale copiilor, prin evitarea unor formulări nefericite, scoase din cotext, sau prin noțiuni care sunt excesiv abstracte. Noi, ca profesori de religie, ar trebui să deschidem această materie spre celelalte discipline didactice. Totodată, nu pot să nu subliniez că de la noi se cere ceva mai mult decât de la ceilalți profesori, anume că elevul vrea să vadă în profesorul de religie ceea ce el predă la oră; vrea să vadă bunătate și o pregătire adecvată, dar și să găsească împreună răspunsuri la anumite întrebări pe care nu le găsește la celelalte discipline didactice”, a precizat pr. prof. dr. Alexandru Cristinel Barnea, inspector de religie în cadrul ISJ Iași, primul care a luat cuvântul în cadrul conferinței.

Consfătuirea a fost moderată de către prof. dr. Bogdan Constantin Neculau, inspector pentru educație permanentă al ISJ Iași, iar numărul participanților a fost de aproximativ 300, printre care s-au numărat nu doar profesori, ci și simpli doritori să asimileze informații pe tema dezbătută. Toți cei prezenți au primit la final diplome de participare iar comunicările lor vor fi într-un viitor apropiat expuse într-un volum.

 Aryna Creangă

aryna.creanga@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.