Olimpicii ieșeni, premiați la Gala Excelenței în Educație

Cea de-a VII-a ediție a Galei Excelenței în Educație, eveniment organizat anual de Inspectoratul Școlar Județean Iași, a avut loc joi, 22 noiembrie. Ediția de anul acesta s-a desfășurat în Aula Universității de Știință Agricolă și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la la Brad”, unde au fost premiați olimpici și profesori îndrumători, a fost desemnat „Elevul Anului” și au fost recunoscute cele mai de succes proiecte educaționale.

Evenimentul a întrunit peste 400 de elevi și profesori, cât și reprezentanți ai autorităților locale: inspectorul școlar general Genoveva Farcaș, deputatul Camelia Gavrilă, președintele Consiliului Județean Iași Maricel Popa, primarul Iașului Mihai Chirica și prefectul Marian Șerbescu.

Gala Excelenței în Educație, ediția a VII-a în an centenar, aduce un moment public de apreciere și de valorizare a elevilor care au performat la olimpiadele naționale și internaționale. Astăzi, la Iași, vor fi premiați peste 400 de astfel de olimpici și profesorii mentori ai acestora. Anul 2017-2018 a fost un an rodnic într-ale performanței și excelenței educației ieșene. 17 premii obținute la competițiile internaționale, 217 premii obținute la olimpiadele naționale la toate disciplinele de învățământ sunt confirmări valorice ale unor rezultate de excepție”, a declarat inspectorul școlar general, Genoveva Farcaș.

Gala Excelenței în Educație este un eveniment de tradiție, inițiat acum șapte ani de către deputatul Camelia Gavrilă: „Nu premiem aici doar excelența teoretică, științifică, umanistă, excelența este și în tehnologie, este și în artă, mai ales în artă, acolo vocația înseamnă vibrație, înseamnă dotație, înseamnă trăire, excelența este și în sport. Avem atâtea rezultate încât avem impresia că Iașul, efectiv, reprezintă un reper al învățământului românesc.”

Președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a adresat și el câteva cuvinte de mulțumire și i-a felicitat pe olimpici și profesori pentru munca depusă. „Nu este ușor să faci performanță. Știu că în spatele succesului, până ajungeți să culegeți roadele muncii voastre, stă multă muncă și determinare.

Tot în cadrul celei de-a VII-a ediții a Galei Excelenței în Educație, Primarul Iașului, Mihai Chirica, a vorbit despre cât de importanți sunt eroii necunoscuți: „Gândiți-vă, care este efortul unui profesor care reușește în condiții vitrege să trimită un elev să-și susțină examenul de capacitate. Este un erou necunoscut. Sau reușește o familie cu un nivel de subzistență sub gradul sărăciei să-și trimită copilul la școală. Este un erou necunoscut. Sau câte eforturi fac unele familii să-și țină copilul în alte județe pentru a învăța. Sunt eroii noștri necunoscuți. Sunt mulți, nu se văd aici, nu se văd de regulă, dar fac parte din aceeași familie dedicată educației, ei sunt eroii necunoscuți de astăzi care contribuie în mod tacit și sigur la bunăstarea României pe care o trăim astăzi.

Andrei Sandu, „Elevul Anului”, va pleca să studieze în străinătate

Pe scena Aulei Manga „Haralamb Vasiliu” au fost premiați peste 400 de olimpici și profesori îndrumători, printre aceștia și Andrei Sandu, elev al Colegiului Național din Iași. Acesta a fost desemnat „Elevul Anului”, în cadrul celei de-a VII-a ediții a Galei Excelenței în Educație.

Andrei a câștigat medalia de argint la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2018, desfășurată la Beijing, China. Este prima medalie adusă pentru Iași în istoria participării României la etapa internațională a acestei olimpiade.

Argintul la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică a însemnat pentru mine unul dintre cele mai importante premii ale mele. Aceste materii reprezintă niște pasiuni pe care le-am avut încă de când eram copil. Dețineam niște culegeri și niște enciclopedii despre Sistemul Solar, despre Univers și galaxii”, a declarat tânărul ieșean.

De asemenea, anul trecut a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, iar anul acesta a obținut o medalie de aur la Olimpiada Internațională de Geografie.

Întrebat ce ar dori să facă pe viitor, Andrei a spus că va părăsi România: „Aș încerca să obțin un post de cercetare în Astrofizică și Astronomie, eventual în Anglia. Consider că acele facultăți și posturi de cercetare oferă mai multe oportunități.

Andu Ouatu este profesor de fizică la Colegiul Național din Iași, îndrumător al lui Andrei, fiind cel care l-a introdus în această materie a Astronomiei și Astrofizicii. „Mi-a deschis apetitul pentru această materie”, spunea Andrei. Profesorul îi cunoaște planurile de viitor și este de acord cu dorința acestuia de a studia în străinătate: „Din păcate, dacă dorește Cercetare viitorul nu i-l văd în România. Voi fi foarte direct deoarece la momentul actual se alocă foarte puține fonduri pentru cercetare în România. Dacă dorește altceva, se mai poate gândi, dar din câte știu dorește Cercetare, și în domeniul Astronomiei, România nu este chiar o țară care să investească în acest sens.

Mama lui Andrei, Angela Sandu, susține pasiunile fiului său și consideră că trebuie făcute mari investiții în dezvoltarea infrastructurii școlare pentru astfel de performanțe: „Sunt prea puțini copii care merg la aceste centre de excelență, iar baza de selecție este cu mult mare. Trebuie să investim mail mult în educație și asta trebuie să vină de la centru. Doar local, vedeți că rezultatele sunt foarte bune, dar sunt prea puține. Cred că avem în țară copii care sunt capabili de rezultate foarte bune, asemenea acestor olimpici internaționali.

Gala Excelenței în Educație premiază de șapte ani olimpici și profesori mentori cu rezultate deosebite la competiții și olimpiade naționale și internaționale. Supranumit „Evenimentul Anului”, acesta este cel mai important eveniment educațional, organizat de Inspectoratul Județean Iași, reprezentând o susținere a performanței și succesului în educație.

Alexandra ATĂNĂSOAI

Leave a Reply

Your email address will not be published.