O nouă versiune HTTP

HTTP

HTTP

După 16 ani, protocolul de internet a aprobat o nouă versiune HTTP (Hyper Transfer Protocol) care promite să încarce pagini web mai rapid.

Potrivit unei postări pe blog-ul preşedintelui IETF HTTPBIS Working Group, Mark Nottingham, HTTP 2.0 a fost aprobat. Toate specificaţiile vor trece printr-o formalitate, Request for Comment, după care vor fi publicate.
Standardul de bază al internetului guvernează modul în care un browser poate accesa un server web pentru a încărca o pagină. Ultima revizuire a acestui protocol a fost făcută în 1991, iar nouă versiune este concepută pentru a încărca mai rapid paginile web, permiţând consumatorilor să caute, să citească şi să efectueze căutări mai multe şi mai rapide.
Noul standard, bazat pe SPDY, un protocol Google introdus în 2009, are drept caracteristică “multiplexing”, care permite mai multor cereri de transfer de date să împărtăşească o singură conexiune de reţea între un browser web şi serverul web pe internet. Acest standard a fost extins către Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, Facebook şi către câteva dintre software-urile care livrează pagini de web browserelor.

Schimbarea pe care o aduce HTTP 2.0 este criptarea. Google a introdus această cerere pentru a proteja datele şi confidenţialitatea utilizatorilor, dar şi pentru a reduce din vulnerabilitatea la hacking. SPDY necesită tehnologia de criptare TLS (Transport Layer Security), alături de care se face mult mai uşoară adoptarea versiunii noi HTTP deoarece setează o conexiune directă între originea serverului şi destinaţia browserului web.
Criptarea a fost cerută deoarece Firefox şi Chrome nu vor sprijini HTTP 2.0 fără aceasta, deşi unii membrii IETF nu au fost de acord cu acest fapt. Revizuirea finală ar fi trebuit să aibă loc înainte de sfârşitul anului 2014, însă, având în vedere numărul entităților implicate, schimbarea regulilor s-a dovedit a fi un lucru dificil.

Anca Pascal

anca.pascal@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.