O nouă cotă istorică a francului elveţian

Franci elveţieni

Franci elveţieni

Banca Națională a României (BNR) a anunțat vineri, 23 ianuarie, o nouă creștere a francului elvețian, acesta ajungând, conform ultimei ședințe a Băncii Centrale Europene (BCE), la 4,58 RON, cu 84 de bani în plus față de nivelul de joia trecută. Pentru cei care au credite în franci, rata a crescut cu aproape 23%, iar analiștii sunt de părere că acesta ar putea atinge o nouă cotă istorică cât de curând. Pe de altă parte, Premierul Victor Ponta nu crede că problema creditelor acordate în franci elvețieni poate fi rezolvată prin conversie forțată, conform publicației Jurnalul.ro.

Băncile apelează la diverse subterfugii pentru a-și atrage clienții și profită de lipsa cunoștințelor economice ale oamenilor de rând, venind cu propuneri avantajoase doar în aparență. De asemenea, instituţiile bancare nu vor să recurgă la conversia francilor în lei decât la cursul de la data tranzacţiei. Reprezentanții acestora susțin că în anul 2014 au fost în pierdere și nu au de unde acoperi costuri suplimentare.

Croația a găsit o metodă temporară de rezolvare a situaţiei, deoarece Parlamentul a aprobat înghețarea cursului francului timp de un an. O soluție asemănătoare, doar că pe o perioadă de trei luni, a adoptat și Parlamentul României,  timp în care clienții băncilor pot beneficia de o reducere a marjei de dobândă de 1,5 puncte procentuale.

Emanuela Viziteu

Leave a Reply

Your email address will not be published.