O alternativă la transplantul de inimă

Plasture bionic

Plasture bionic

A fost creat primul plasture bionic, într-un laborator de la Universitatea din Tel Aviv, care poate monitoriza și trata bolile de inimă în timp real.

Echipa de cercetători spune că acest pachet ar putea oferi o alternativă la transplantul de inimă în viitor, prin eliberarea medicației în timp real precum şi pentru a repopula zona cu celule defecte, care sunt capabile de contracție.

„Aceasta este prima dată când ingineria ne oferă țesuturi artificial, țesuturi funcționale, care sunt integrate cu produse electronice pentru a deveni țesuturi artificiale de tip cyborg, ceea ce înseamnă că există o integrare a mașinii și a țesuturilor vii”, declară profesorul Tal Dvir de la Departamentul de Biotehnologie al Universității Tel Aviv.

Descoperirea, publicată recent în revista „Nature Materials” ar putea oferi medicilor noi opţiuni atunci când se tratează o multitudine de probleme cardiace. Pachetul este format din țesuturi și nanoelectronica, construite în laborator odată cu inima și încorporate pe un schelet imprimat la o imprimantă 3D.

Pe termen scurt, dispozitivul ar putea să monitorizeze și să activeze organul întreg în funcție de necesități și să alerteze medicul la o problemă cu potențial letal în timp real.

„Pacientul este la el acasă și nu se simte bine, iar medicul vede imediat starea inimii pe calculatorul său și se poate activa la distanță inima: poate oferi stimulare electrica, se pot elibera medicamente şi dacă într-adevăr crezi în această tehnologie, nici măcar nu ai nevoie de un medic, deoarece plasturele cardiac poate reglementa propria funcție”, susține profesorul Tal Dvir.

La fel de interesant ca acesta ar putea fi inima bionică, dar va mai dura ceva ani până la comercializare. Următorul pas este o serie de teste pe animale, care, dacă ar avea succes, vor permite o continuare pentru studiile clinice la om.

Susă: ziarulevenimentul.ro

Ana IACUB