Nocturnă culturală la Iaşi

Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea Muzeelor 2016

Noaptea muzeelor, tradiționala manifestare organizată în fiecare an pe continentul european, va reprezenta și pentru ieșeni un bun prilej de a vizita obiectivele culturale din oraș. Cu această ocazie, sâmbătă, 21 mai 2016, municipalitatea va oferi publicului posibilitatea de a intra în Palatul Roznovanu, dar și în noul Muzeu Municipal.

 Palatul Roznovanu, liber pentru ieșeni

Evenimentul organizat la Palatul Roznovanu se va desfășura sub genericul „Iași, oraș al diversității” și va presupune un program de vizitare gratuită între orele 19.00 și 01.00, ora anunțată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator. În interiorul Palatului va fi organizată o expoziție intitulată „Prezentarea orașelor înfrățite cu Municipiul Iași”, punctul de atracție al acesteia fiind statuia generalului chinez din Armata de Teracota. De asemenea, va fi amenajată expoziția „Prezentarea minorităților din Municipiul Iași: istorie, tradiție, obiceiuri”, scopul acesteia fiind de consolidare a accesului publicului larg la cultura minorităților și determinarea unei mai bune înțelegeri a diversității culturale locale. 

Muzeul municipal, redeschis

Un alt punct de atracție a nopții muzeelor va fi plimbarea cu tramvaiul de epoca. Mijlocul de transport, restaurat după primul tramvai care a circulat în Iași în anul 1900, va fi scos la stradă în intervalul orar 19-24 și va efectua curse pe traseul Târgu Cucu-Copou. În martie 1900, străzile Iașului au fost străbătute pentru prima dată de tramvaiul electric, o inovație a epocii. De asemenea, între orele 19.00 – 00.00, la Serviciul de Stare Civilă din Str. Vasile Alecsandri nr. 8, vizitatorii vor putea vedea acte de stare civilă ale personalităților ieșene, precum și o prezentare powerpoint a Direcției Județene Iași a Arhivelor Naționale cu istoria actelor de stare civilă.

Muzeul Municipal din strada Zmeu nr. 3 va fi deschis publicului ieșean între orele 19.30 – 02.00, oferindu-le plăcerea vizionării unei expoziții de artă plastică, obiecte de colecție, documente de înființare a învățământului artistic superior la Iași, partenerii evenimentului fiind Primaria Municipiului Iași, Universitatea de Arte „George Enescu”, operatori culturali independenți.

De cert interes pentru ieșeni va fi și vizitarea gratuită a Palatului Culturii, posibilă între orele 19.00 – 03.00.

Alexandra NEAGU

Leave a Reply

Your email address will not be published.