Mircea Dușa: Doresc ca până în luna iunie comandamentul NATO de comandă din România să fie operațional

Mircea Dușa

Mircea Dușa

Mircea Dușa a anunțat luni, 9 februarie a.c., la Cluj, că Ministerul Apărării a început pregătirile și evaluările financiare și tehnice privind realizarea celor două centre înființate de NATO în România. Acesta a declarat că își dorește ca primul comandament NATO de comandă și control să fie operațional până în luna iunie, în timp ce următorul, cel de divizie, să fie operațional peste doi ani.

„În urma negocierilor purtate vom avea de realizat un comandament de tip NFIU (NATO Force Integration Units), care se realizează în șase state – țările baltice, Polonia, România și Bulgaria, și un comandament de divizie, unul în Polonia și unul în România. Voi avea o discuție cu reprezentanții Statului Major General, deja am început pregătirea pentru operaționalizarea celor două comandamente și evaluările financiare și cele tehnice legate de realizarea lor. Doresc ca undeva până în luna iunie comandamentul de tip NFIU să fie operațional”, a declarat Mircea Dușa, Ministrul Apărării Naționale.

Înființarea acestor Unități pentru Integrarea Forțelor NATO s-a decis în cadrul reuniunii miniștrilor Apărării, care a avut loc joi, 5 februarie a.c., la Bruxelles. Construirea imediată a unor centre de comandă și control nu a fost o decizie luată doar pentru teritoriul românesc, ci și pentru teritoriile unor alte țări, precum Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia și Lituania. Aceste comandamente au rolul de a asigura o prezență vizibilă și continuă a NATO pe teritoriul aliațiilor estici și în cadrul lor vor lucra atât militari din statele pe teritoriile cărora vor fi construite, cât și militari din alte state membre NATO.

 Aryna Creangă

aryna.creanga@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.