Mihaela Arsenescu Werner, actriţă a Teatrului ieşean, premiată aseară de UNITER pentru întreaga activitate

Mihaela Arsenescu Werner

Mihaela Arsenescu Werner

În cadrul Premiilor UNITER care s-au decernat aseară, actriţa şi regizorul Mihaela Arsenescu Werner a primit fix la miezul nopţii Premiul pentru întreaga activitate. Aceasta a fost numită Primă Doamnă a Teatrului Naţional din Iaşi de către Ştefan Oprea, critic de teatru, care i-a înmânat premiul.

Odată ajunsă pe scenă, actriţa şi-a început discursul printr-un cântec, fredonând primele versuri din melodia „Ce seară minunată“ de Ion Suruceanu. „Îi mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a dat această profesie care ne dă la rândul ei totul, este atât de generoasă! Le mulţumesc colegilor mei pentru că m-au suportat, deoarece nu sunt cea mai plăcută persoană din lume, criticilor care au fixat în eternitate această aripă de future a meseriei de actor, studenţilor care mereu mă provoacă. Aş dori să dedic acest premiu tuturor actorilor care şi l-au dorit, dar n-au apucat să-l primească deoarece au ajuns înainte de vreme la marele spectacol din cer. Vă doresc să rămâneţi vii, adevăraţi şi să nu pierdeţi nicidată puterea de a vă bucura, aşa cum mă bucur eu acum“, a spus actriţa, plină de emoţie.

„ÎI mulţumesc lui Dumnezeu că ne-a dat această profesie care ne dă la rândul ei totul, este atât de generoasă! Le mulţumesc colegilor mei pentru că m-au suportat, deoarece nu sunt cea mai plăcută persoană din lume, criticilor care au fixat în eternitate această aripă de future a meseriei de actor, studenţilor care mereu mă provoacă. Aş dori să dedic acest premiu tuturor actorilor care şi l-au dorit, dar n-au apucat să-l primească deoarece au ajuns înainte de vreme la marele spectacol din cer. Vă doresc să rămâneţi vii, adevăraţi şi să nu pierdeţi nicidată puterea de a vă bucura, aşa cum mă bucur eu acum“, a spus actriţa, plină de emoţie.

Mihaela Arsenescu Werner este o actriţă care s-a născut la Braşov, şi care şi-a început cariera la Craiova, oraşul din care s-a şi transferat la Teatrul din Iaşi, în anul 1981. Este societar al Teatrului Naţional şi a interpretat, de-a lungul anilor, zeci de roluri complexe. Este profesor la Universitatea de Arte din Iaşi şi doctor în Artele Spectacolului. Dintre numeroasele premii amintim premiul obţinut în anul 1997 la Bucuresti, unde a primit Premiul Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru rolul Beatrice Hunsdorfer din „Efectele razelor gamma asupra anemonelor“, Premiul „Vasile Pogor“ din 1998, de la Iaþi, acordat de Municipalitate pentru Performanţă Profesională, trei nominalizări la UNITER şi Premiul UNITER în 2010 acordat de British Council pentru spectacolul „Quartet“. În 2002, actriţa a primit din partea Preşedinţiei, Ordinul Naţional pentru merit în grad de Cavaler. Mesaj său către public a fost mereu acelaşi: „Actorul este un om obişnuit peste care Dumnezeu a turnat o ploaie de aur“. Tot în cadrul acestei ediţii, o altă ieşeancă, criticul de teatru Mira Iosif, a primit Premiul pentru întreaga activitate. Aceasta a venit pentru acest premiu special din Belgia, unde locuieşte de 30 de ani.

Sursă: Ziarul de Iași

Mihaela Rudenco

mihaela.rudenco@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.