Mâncarea sănătoasă poate fi și ieftină

 

Alimente sănătoase

Alimente sănătoase

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un calcul din care reiese că o familie cu patru persoane se poate hrăni doar cu 19 lei pe zi. Trebuie doar să reducem consumul de carne, lucru care nu îi încântă pe români.

Produsele de bază pe care trebuie să le găsim în alimentația zilnică sunt: ficat, pâine, morcov, țelină, ceapă, cartofi și telemea. Aceste alimente sunt sănătoase și ieftine. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu acestea se poate hrăni o familie cu patru persoane, consumând 19 lei pe zi.

Dacă foloseşti aceste alimente în anumite cantităţi, poţi să îți asiguri în ziua respectivă aspectul necesar de nutrienţi. Poţi să faci o combinaţie în acest preţ. Repet, preţul este minimal”, a explicat Victor Olsavszky, șeful biroului OMS în România.

Aceste recomandări nu sunt pe gustul românilor, care ar trebui să mănânce mai multe legume și mai puțină carne. Din cauza acestui lucru, românii sunt în topul afecțiunilor grave din Europa.

„Mor din cauza bolilor cardiovasculare în România 150.000 de oameni, adică dacă punem sicriu după sicriu, 300 de km de sicrie în fiecare an din cauză că nu ştiu să mănânce oamenii”, a spus Virgiliu Stroescu, medic nutriționist.

Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pot ajuta și la anularea risipei de mâncare. Potrivit unor calcule, românii aruncă la gunoi cinci milioane de tone de alimente, cele mai multe consistând din legume, fructe și pește. Acest lucru înseamnă că 10% din alimentele din frigiderul fiecărei gospodării sunt aruncate în tomberon.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.