Mai puține ore de muncă pe săptămână pentru salariații români

Mai puține ore de muncă pentru români

Mai puține ore de muncă pentru români

Angajaţii cu normă întreagă ar putea lucra 38 de ore pe săptămână, în loc de 40 de ore. Deputaţii Alexandru Pereş şi Dan Coriolan Simedru au depus la Senat o propunere de modificare a Codului Muncii, prin care numărul de ore de muncă săptămânale să fie reduse la 38. Astfel, parlamentarii propun ca ziua de vineri să aibă prin lege 6 ore de muncă, nu 8. Această modificare nu va avea schimbări în diminuarea salariului.

„Având în vedere că există, în spațiul european, această tendință de flexibilizare a programului de muncă și a reducerii programului de lucru, poate ar fi momentul ca și în România să fie diminuat numărul orelor de lucru de la 40 la 38 de ore, cu ziua de lucru de vineri mai scurtă, fără afectarea salarizării aflate în plată. Scopul fiind acela ca, din punct de vedere social, familiile, în special cele cu copii, să aibă posibilitatea de a petrece mai mult timp împreună.De asemenea, am acorda un sprijin salariaților care se luptă cu stresul inerent de zi cu zi, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, bineînțeles, nu în detrimentul productivității muncii. Și membrii activi ai societății românești ar trebui să beneficieze de flexibilizarea muncii și de reducerea numărului orelor de lucru, astfel încât protejarea sănătății fizice și mentale a salariaților să inducă, deopotrivă, starea de bine și optimismul, lucruri care se vor materializa, în sens pozitiv, asupra calității și productivității muncii”, spune Alexandru Pereș.

În alte ţări europene numărul orelor de lucru săptămânale sunt deja reduse. Spre exemplu, în Olanda săptămâna are 29 de ore de lucru, față de 40 la noi. În Danemarca, Norvegia, Elveția, Irlanda, Germania, numărul orelor nu depășește 35.

Paula MISIUC

Leave a Reply

Your email address will not be published.