Leul își pierde din valoare

Promisiunile făcute de ministrul Muncii privind majorările salariale, precum și alte bonusuri acordate pentru cei peste 1,1 milioane de bugetari, în condițiile în care încasările trezoreriei au început să scadă, depășind deficitul asumat de 3%, au dus la „eliminarea” leilor.

Pe lângă acești factori interni care afectează leul, și ceea ce vine din exterior modifică evoluția acestuia. La jumătatea acestei săptămâni, Rezerva Federală Americană ar urma să majoreze dobânda sa de la 0,50 – 0,75% la 0,75 – 1%, ceea ce face dolarul mult mai atractiv.

În ultimii patru ani nu s-a înregistrat o creștere prea observabilă a dolarului, cursul fiind de 4,5323 lei urcând până la 4,5512 lei. Banca Națională a României (BNR) nu consideră îngrijorătoare evoluția leului. Mugur Isărescu a precizat la un moment dat faptul că ,,în următoarea perioadă nu prea este spațiu de aprecierea leului, aceasta ca să nu spun deloc”.

Cu toate acestea, este posibil ca BNR să permită ca euro să urce spre 4,6 lei sau chiar mai mult, pentru a nu fi așa mare pragul dintre salariile mărite și productivitatea muncii, dar și pentru a încuraja exporturile românești și încetini ritmul de creștere a importurilor.

 Adelina FLOREAN

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.