Legea salarizării. Majorările salariilor pentru bugetari

Dacian Cioloș

Dacian Cioloș

În noua lege unică emisă de Guvernul Cioloș apar informații conform cărora salariile de bază ar putea crește cu până la 42% în următorii patru ani, iar majorarea substanțială îi vizează pe asistenții sociali. În acest caz, salariul minim se va mări cu maxim 100 de lei până la 1.350 de lei.

Impactul net al aplicării legii va fi de 8,5 miliarde de lei, iar raportul dintre cel mai mic salariu de bază și cel mai mare în sistemul de stat va fi de 1 la 15. Astfel, niciun angajat al statului nu va primi mai puțin de 1.350 de lei lunar, pe când salariul maxim va fi de 20.250 de lei și se va acorda președintelui României.

Câștigul mediu (salariu de baza și alte venituri) în funcție de locul de muncă:

Demnitarii – aproximativ 12.000 de lei.

Bugetarii cu funcții specifice – aproximativ 10.000 de lei

Diplomații - 9.300 de lei

În justiție – 8.000 de lei

Funcționarii publici din administrația centrală și cadrele universitare – 5.000 de lei

În asistență socială – 2.132 de lei, cel mai mic câștig cu toate că se va oferi cea mai consistentă majorare în următorii patru ani.

Proiectul prevede de asemenea înghețarea plăților de ședință ale consilierilor locali și județeni și majorarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Ultima prevedere menționeaza care sunt, în valorile nominale în lei, salariile pentru fiecare funcție, grad sau treaptă profesională pentru a evita situațiile în care persoanele recent angajate au același salariu de bază cu persoanele care au o îndelungată experiență la respectivul loc de muncă, din cauza creșterii salariului minim pe economie.

Sursa: Bună Ziua Vaslui

Mădălina OLARU

Leave a Reply

Your email address will not be published.