Legea învăţământului dual aprobată

Parlamentul a votat astăzi, 7 martie 2017, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2016 privind modificarea și completarea legii educaţionale. Prin adoptarea acestui proiect de lege, companiile asigură pregătirea practică a elevilor, bursă la nivelul celei acordate din fonduri publice și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a acestora. Companiile, în baza unui contract de parteneriat încheiat cu școala și primăria pe raza căreia se află școala, având și reprezentanți în Consiliile de Administrație ale școlilor, pot realiza cheltuieli pentru pregătirea elevilor.

„Iașul are multe licee tehnice unde prevederile acestei legi se pot pune în practică. De aceea, după publicarea normelor de aplicare a legii, mă voi implica personal pentru ca Iașiul să fie primul oraș din țară unde învățământul dual devine realitate. Prin această inițiativă legislativă, am realizat cadrul prin care învățământul dual poate fi organizat la inițiativa companiilor interesate, în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică. Voi iniția demersuri pentru ca Iașul să găzduiască un proiect pilot pentru a dovedi viabilitatea acestei legi” a declarat Marius Bodea, deputat al PNL Iaşi.

Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede ca învățământul dual să fie o alternativă a formării profesionale pentru absolvenții de gimnaziu, iar contractul pe care elevul îl încheie cu operatorul este un contract de pregătire practică (fără atragerea unor costuri suplimentare de tipul contribuțiilor și taxelor pe salarii pentru companii). Învățământul dual combină învățarea la locul de muncă într-o companie cu educația și formarea profesională într-o unitate de învățământ, cu scopul de a obține o calificare profesională, concomitent cu oferirea posibilității continuării studiilor.

Sursa: AGERPRES

Delia POSTELNICU

Leave a Reply

Your email address will not be published.