Legea dării în plată a fost aprobată în Parlament

bb7b513c-a9b4-46b3-8f02-1751b6ce5932Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul legii dării în plată, conform cererii de reexaminare, a preşedintelui Klaus Iohannis. Legea a fost adoptată cu 207 voturi pozitive, unul împotrivă şi o abţinere. Actul normativ va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Această lege prevede ca persoanele care nu mai au cu ce să plătească creditele pentru locuinţe să cedeze bunurile ipotecate dacă sunt în incapacitate de plată a împrumuturilor. Legea se va aplica pentru persoanele care au luat un credit pentru cumpărarea unei locuinţe sau a unui teren pe care se va construi o locuinţă. Legea se aplică şi în vederea creditelor de nevoi personale cu ipotecă, sau cele care se află în procedură de executare silită.
„Chinurile facerii au fost destul de lungi pentru acest proiect legislativ, dar bine că până la urmă lucrurile s-au finalizat cu bine. Printre cele câteva principii care au făcut ca de la bun început PSD să se poziționeze de partea acestei legi amintesc faptul că prin ea nu va avea de suferit programul guvernamental ‘Prima casă’. A apărut acea necesitate de a reduce acel plafon, nu sunt foarte tare de acord cu afirmația că plafonul este discriminatoriu. Un plafon de 250.000 de euro reprezintă cam majoritatea cazurilor care ar putea să subscrie unei caracteristici sociale. Un alt principiu este că acest proiect se aplică numai acelor imobile care au caracter de locuință și pentru o singură locuință”, a declarat deputatul PSD Marian Neacșu.
Legea votată miecuri mai rămâne în Parlament timp de trei zile lucrătoare, în care aceştia o pot contesta la Curtea Constituţională. Dacă nu vor fi sesizări, actul normativ va pleca la Cotroceni pentru promulgare, Klaus Iohannis având 10 zile lucrătoare la dispoziţie pentru a se decide dacă contestă sau promulgă legea.
Paula Misiuc

Leave a Reply

Your email address will not be published.