,,Lacul lebedelor”, premieră la Iași

Lacul lebedelor

Lacul lebedelor

Astăzi, 8 aprilie și duminică, 10 aprilie, începând cu ora 18.00, va avea loc în premieră la Opera Națională Română Iași spectacolul ”Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia, coregrafia și adaptarea de prim-balerina Operei Naționale din București, Ilieana Iliescu.

Libretul baletului este renumit și a fost pentru prima dată pus în scenă în Moscova în anul 1877, coregraf fiind Julius Reisinger, plecând de la o veche legendă rusă. Interpretarea este din partitura compozitorului rus. Baletul nu a avut un succes imediat, iar în 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes semnificativ la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg. Marius Petipa s-a ocupat de primul și al treilea act, iar Lev Ivanov de al doilea și ultimul act, coregrafie ce stă și astăzi la baza majorității punerilor în scenă ale baletului.
Biletele se pot achiziționa de la Agenția Operei sau online pe site-ul Operei Naționale Române Iași.

Spectacolul este realizat în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” Chișinău.

Dirijor: Traian Ichim, scenografia de Adriana Urmuzescu și distribuția este alcătuită din: Anastasia Homițcaia, Vlad Mărculescu, Mihai Cersac, Eugeniu Tcaci, Kotomi Hoshino, Dumitru Buzincu, Mariya Lozanova, Mariya Lozanova, Viviana Olaru, Kurumi Sakamoto, Sarasa Nagamine, Monica Ailiesei, Cisako Otta, Anca Andronache, Mizuka Suzuki, Monica Ailiesei, Dumitru Buzincu, Viviana Olaru, Bogdan Tuluc, Mona Moldovanu, Elvis Gache, Pamela Tănasă, Ovidiu Ciobotariu, Gheorghe Iftinca și artista emerită, Ileana Iliescu în rolul Regina mamă.

Maria Magdalena ROȘU

Leave a Reply

Your email address will not be published.