La Iaşi, paralizia poate fi tratată

Aparat pentru tratarea pacienților cu paralizie

Aparat pentru tratarea pacienților cu paralizie

După ce a achiziționat anul trecut un robot performant pentru pacienții paralizați, Clinica de Recuperare Neuromotorie a Spitalului de Recuperare (CRNSR) din Iași are pe lista de așteptare peste 1.000 de pacienți înscriși, cu toții doritori să încerce aparatul revoluționar. Robotul, un ansamblu de echipament în valoare de aproximativ 500 de mii de euro, bani acordaţi de Ministerul Sănătăţii, acţionează asupra musculaturii piciorului în timpul mersului şi le serveşte pacienţilor să exerseze urcatul scărilor.

„Secţia a fost mereu aglomerată, însă, de când avem robotul, se observă o creştere a cererilor persoanelor care vor să beneficeze de recuperare. Atunci când pacientul lucrează cu robotul, trebuie să fie în permanenţă o persoană la aparat care să îl corecteze atunci când merge. Când a venit echipa de instruire, mi-a spus că robotul nu este un aparat Lokomat, este mai performant de atât“, a precizat kinetoterapeutul Ilona Niţică.

Recuperarea se face pe parcursul a aproximativ 10 şedinţe, cu o durată de până în 30 de minute fiecare. După aceste şedinţe, kinetoterapeuții afirmă că pacienţii, pe lângă recuperare, vor profita de mobilitate, control şi o rezistenţă mult mai bună.

Deși aparatul face parte din tehnologia de ultimă oră, spitalul nu are decât un singur specialist instruit să lucreze cu acest robot, ceea ce explică lista de așteptare foarte lungă.

Ana IACUB

Leave a Reply

Your email address will not be published.