Klaus Iohannis cere rediscutarea legilor de tip „Big Brother”

SRI

SRI

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut reanalizarea celor trei legi „Big Brother”, prin care furnizorii de telefonie şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni anumite date ale abonaţilor

După ce Curtea Constituţională(CCR) a decis că cele trei legi „Big Brother” sunt neconstituţionale, preşedintele Klaus Iohannis a cerut rediscutarea respectivelor acte normative. Partea de coordonare tehnică a consiliului care se va ocupa de această reanalizare este asigurată tocmai de SRI.

La cererea președintelui, Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va demara un proces de reanalizare a prevederilor legislative în ceea ce privește accesul datelor de trafic informaţional şi al securităţii informatice.

„Demersul are drept scop depăşirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale şi o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ şi efectele acestora. Reanalizarea legislaţiei în domeniu va include şi consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanţilor societăţii civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină şi în întâmpinarea celor care în trecut şi-au exprimat reticenţa faţă de unele prevederi. Totodată, consultarea va include şi întâlniri cu reprezentanţi ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai celui academic”, a transmis Administrația Prezidențială, conform gândul.info

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2012, cu 197 de voturi „pentru”, 18 voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, proiectul legii privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de trafic de telefonie şi internet, cunoscută ca Legea „Big Brother”. Proiectul a fost respins de Senat, în decembrie 2011, însă Camera Deputaţilor este forul decizional.

În proiect era menționat că „Furnizorii de telefonie fixă, mobilă şi internet sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni toate datele legate de convorbirile telefonice şi schimbul de email-uri, cu excepţia conţinutului corespondenţei electronice sau al convorbirii telefonice. În cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă trebuie să se reţină numărul celui care formează, numărul destinatarului, numărul celui spre care a fost redirecţionat apelul, precum şi numele acestora. În cazul serviciilor de internet, se vor reţine utilizatorul, serviciul de telefonie folosit, numărul de telefon al apelantului şi al destinatarului, numele şi adresa abonaţilor, identitatea echipamentului folosit”, conform unui articol publicat în 2012 de MEDIAFAX.

Curtea Constituţională a decis, în luna ianuarie a acestui an, că legea securităţii cibernetice este neconstituţională în ansamblul ei, fiind pentru a treia oară când CCR a respins o lege promovată de SRI. În motivarea CCR, legea respectivă are deficienţe de respectare a normelor de tehnică legislativă, coerenţă, claritate, previzibilitate, dar şi sub aspectul procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Sursa: gandul.info

Ramona Cojocaru

ramona.cojocaru@addinfo.ro

About The Author

Meseria îți ocupă jumătate din viață, iar eu am ales cum trebuie. Vreau să devin un jurnalist bun, indiferent de domeniul pe care îl voi alege, sau care mă va alege. Îmi place să lucrez cu oamenii, dar mai ales cu adevărul și faptele. Dacă fiecare om are o poveste în spate, eu sunt pe cale să o scriu pe a mea.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.