Institutul de Medicină Legală Iaşi poate compara rămășițele osoase

11076146_865039006867604_1931517794_n

Inovații la IML

Începând cu luna martie, la Institutul de Medicină Legală Iaşi, se poate face compararea genetică a rămăşiţelor osoase, iar rezultatele vor fi folosite în anchete complicate. Toate aceste analize sunt realizate cu ajutorul unor aparate de aproximativ 250.000 de euro, aduse din Germania. Mai există un astfel de laborator la București.

„Spre deosebire de extracţia obişnuită a ADN-ului, aici avem nevoie de o prelucrare anterioară a fragmentului osos, care se taie la nişte dimensiuni mai mici. Fragmentul trebuie făcut pulbere, pulberea se demineralizează şi urmează extracţia obişnuită”, a spus Irina Streba, şef Laborator Genetică IML Iaşi.

Investiţia de 250.000 de euro în laboratorul cu aparatură de ultimă generaţie a fost facută din fondurile proprii ale Institului de Medicină Legală Iaşi.

„Amprenta genetică are probabilitate de peste 99,9%, ajută toate cazurile cu probleme incerte, paternitate, biocriminalistică, identificarea petelor”, a precizat Diana Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală Iaşi.

Prețul examinării rămășițelor osoase este 1.800 de lei. De asemenea, laboratorul IML face și teste de paternitate, prețul acestora fiind de 3.600 de lei.

Monica Tărăboi

monica.taraboi@addinfo.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.