Iașul a ocupat locul I la un concurs național francofon

O echipă de eleve de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Iași, coordonată de prof. Mira Cucinschi, a obținut, săptămâna trecută, locul I la concursul național „Europe, Jeunesse, Francophonie” (ediția a III-a), organizat de Facultatea de Științe Politice a Universității București, în parteneriat cu Agenția Universitară a Fracofoniei și Institutul Francez București.

Participanții la concurs au avut de realizat un proiect în limba franceză în care, imaginându-și că ar fi eurodeputați pentru o zi, să propună măsuri pentru facilitarea egalității șanselor la educație și a incluziunii sociale în Uniunea Europeană. Proiectele au fost trimise inițial online, iar cele mai bune 14 au ajuns în finală. Finaliștii au fost din Cîmpeni (județul Alba), Botoșani, Brașov, București, Constanța, Galați, Iași, Suceava, Târgu Jiu și Roșiorii de Vede (județul Teleorman). Aceștia s-au adunat vineri, 23 martie, la București, unde au prezentat proiectul pe care l-au realizat în fața unui juriu, la Institutul  Bancar Român. Câștigătorii locului I (elevii din Iași, Brașov și Constanța) au primit o excursie de trei zile la Bruxelles, la Parlamentul European.

Echipa din Iași, formată din Ilinca Turcu, Ioana Anton, Iulia Furnică și Oxana Dumitraș a fost una din ocupantele locului I. Performanța lor are în spate, după cum a declarat profesorul coordonator, Mira Cucinschi, „o cercetare cât mai profundă și din cât mai multe surse, o bună organizare, parte practică, originalitate, creativitate și dinamism”; „a fost un plan de șase măsuri cu exemple concrete”. Oxana Dumitraș susține că performanța lor a avut la bază și buna relație elev-profesor coordonator: „Mira este tipul de om cu un spirit liber, ludic și care întotdeauna ne face să simțim că este unul de-al nostru, niciodată mai presus. Mai exact, a fost pe tot parcursul proiectului coordonatorul-prieten, la fel cum și la clasă ne este profesorul-prieten. Acest lucru a contribuit mai mult ca sigur la experiența în sine pe care am trăit-o pe parcursul concursului. Ne-a oferit din start toată încrederea și ne-a ajutat oricând, cu orice, dar susținând și încurajând, totodată, ideile noastre. Atmosfera a fost foarte plăcută și în etapa finală. Relația noastră ca echipă a făcut, fără doar și poate, ca momentul concursului să fie unul mai relaxant decât ne-am fi așteptat”. „Experiența m-a surprins mai mult decât m-aș fi așteptat. Când ni s-a propus concursul, nu eram foarte sigură dacă să particip sau nu, iar acum că s-a terminat, spun cu extrem de mult entuziasm că reprezintă una dintre cele mai faine experiențe pe care le-am avut în clasa a XII-a, ba chiar pe parcursul întreg liceului”, a mai adăugat aceasta.

Iașul a ocupat locul fruntaș și la ediția anterioară a acestui concurs. Echipa a fost coordonată tot de Mira Cucinschi.

                                                                                                                                                                       Mara Mațcu

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.