Iași – un oraș de suflet

Iași

Iași

Iașiul se găsește în topul celor mai frumoase orașe din țară. Cu o istorie de sute de ani, fosta capitală a Moldovei este una dintre cele mai râvnite centre universitare din România.

Deși mulți strâmbă din nas când aud de zona Moldovei,  frumosul centru universitar a reușit să-și câștige un loc important în topul celor mai frumoase orașe din țară prin farmecul și tinerețea de care dispune.  Ca număr de locuitor, el este al treilea oraș din România, având 308.700 de locuitori după recensământul din 2010. Orașul deține o poziție fruntașă în economia României datorită miilor de studenți care studiază la Universitățile de aici. Unicitatea sa se datorează așezării lui pe cele șapte coline Dealul Cetatuia, Dealul Galata, Dealul Copou, Dealul Breazu, Dealul Sogari, Dealul Bucium si Dealul Repedea. Tot aici se află și Celebrul arbore al marelui poet roman, Mihai Eminescu, situat în Parcul Copou. O altă capodoperă a Iașiului o reprezintă Palatul Culturii o construcție pe care turiștii români nu trebuie să o rateze.  Alături de acesta se află celebrul centru comercial Palas Mall care dispune de un imens spațiu verde, fiind dotat cu patinuar și terase. În plimbarea spre vestita Piață a Unirii ne putem opri la Mitropolie unde sunt adăpostite moaștele Sfintei Parascheva. Orașul Iași este cunoscut și sub numele de „orașul marilor iubiri”. Numărul mare de tineri dă o aură veselă și optimistă cu un viitor destul de promițător. Aici au trăit și s-au format unii dintre marii poeți și scriitori ai României, luând naștere și stingându-se mii de povești de iubire. Pentru tinerii români care au studiat la Universitățile lui, o simplă plimbare prin grădina botanică deapănă mii de amintiri din anii neuitați de studenție, ani plini de încărcătură emoțională și extaz.

Pe lângă privilegiul de a fi numit cel mai frumos oraș al Moldovei, centrul universitar ocupă un loc de cinste în sufletul și în inimile tinerilor români care și-au petrecut cei mai frumoși și mai importanți ani din viață pe străzile și pe băncile universităților de aici.

Elena Mormeci

elena.mormeci@addinfo.ro

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.